Хезболах појачао приправност широм Либана, првенствено због Израела

Либанска проиранска организација Хезболах појачала је приправност из страха да ће Израел започети рат, иако званично и даље наводи да та земља то неће учинити, јавља кувајтски лист АлРаи.

 

Хезболах појачао приправност широм Либана, првенствено због Израела

Опасност је повећана широм Либана због претњи неколико земаља, али пре свега Израела. Извори на које се лист позива су рекли да се очекује покушај атентата на познату политичку личност у Либану, слично убиству некадашњег премијера Рафика Харирија 2005. године, оца садашњег премијера у оставци Саада Харирија.

 

„Биће то покушај да се реконструише либанска арена и доведе у непријатан положај председник Мишел Аун“, навели су неименовани извори. Харири је објавивши изненадну оставку у саудијској престоници Ријаду 4. новембра рекао да страхује за своју безбедност.

 

 

Израелски медији који преносе писање кувајтског листа подсећају да је раније било тврдњи да су Хезболах и сиријски режим иза убиства његовог оца.

Лидер Хезболаха Хасан Насралах рекао је пре нешто више од недељу дана да је Саудијска Арабија прогласила рат Либану и да Саудијци покушају да наведу Израел да нападне Либан.

 

„Саудијска Арабија хушка Израел да покрене рат против Либана, говорим овде о чињеницама, не анализи.Саудијска Арабија је спремна да плати десетине милијарди долара Израелу за то“, рекао је Насралах.

 

Он је такође настојао да увери Либанце да иако би требало да буду спремни за рат, нема изгледа да ће избити јер Израелци знају да ће цена бити висока. У настојању да још боље објасни израелско-саудијске односе, Насралах је поменуо да је израелско Министраство спољних послова дало инструкције амбасадам Израела широм света да истичу подршку саудијским напорима против Хезболаха.

 

„Израел покушава да подстакне на грађански рат“, рекао је Насралах, упозоривши јеврејску државу да се не превари па да искористи ситуацију у Либану, алудирајући очито на чињеицу да је Харири дао оставку у инотранству и од тада се није вратио у своју земљу, што је у изазвало кризу.

 

„Израел не сме мислити да смо уплашени или збуњени. Данас смо јачи него икада“, закључио је вођа Хезболаха.

Коментари: