Председник Европске комисије Жан Клод Јункер поручио је Великој Британији да им сат откуцава и да још увек има посла који мора да се одради.

 

«Сат откуцава. Надам се да ћемо моћи да постигнемо договор о изласку (из Европске уније) на децембарској седници Европског савета, али посао мора да се одради», поручио је Јункер на самиту ЕУ о запошљавању и социјалној заштити у Гетеборгу, Шведској, пренео је АП.

Премијерки Британије Терези Меј речено је да има још две недеље да учини нешто конкретно, уколико се нада да Европска унија започне са преговорима о трговини до краја године.

Председник Европског савета Доналд Туск рекао је да је спреман да пређе на следећу тачку преговора о Брегзиту, то јест о будућем односу Уније са Великом Британијом, додајући да Лондон има рок до почетка следећег месеца да постигне напредак о питању Закона о изласку из ЕУ и започне решавање проблема границе са Ирском, преноси Би-Би-Си (ББЦ).

 

Мејова је рекла да је начињен «добар напредак», али да још увек има ствари које морају да се ураде.

Преговори о Брегзиту тренутно стагнирају због финансијске нагодбе са Великом Британијом, питања права грађана, као и због оптужбе премијера Ирске, Леа Варадкара, да Лондон не размишља о импликацијама Брегзита по Ирску.

Главни преговарач ЕУ за Брегзит, Мишел Барније, рекао је Дејвиду Дејвису да имају две недеље да детаљније опишу колико су спремни да плате ЕУ како би покрили «свој рачун» и разјасне како ће се очувати трговина са Републиком Ирском и Северном Ирском, након што Велика Британија напусти јединствено тржиште.

Након разговора са Мејовом, Туск је рекао да «још много» мора да се уради у вези британског «сређивања рачуна» са ЕУ и како ће се одвијати трговина дуж границе између Северне Ирске и Републике Ирске пошто Британија напусти Унију.

 

«Бићемо спремни да пређемо на другу фазу већ у децембру. Како би се то догодило, морамо да видимо још напретка са британске стране. Ако до тада не буде довољно напретка, нећу бити у позицији да представим нове смернице о транзицији и будућем односу на децембарској седници Европског савета. Јасно сам дао до знања премијерки Меј да тај напредак мора да се догоди најраније почетком децембра», рекао је Туск, преноси ББЦ.

 

Пре него што је напустила самит ЕУ у Гетеборгу, Мејова је рекла да ће обе стране морати да «раде заједно» како би стигли до тачке у којој ЕУ сматра да је постигнуто довољно напретка да се започну преговори о трговини.

Одбацила је тврдње да су заговори у стагнацији и поновила да је њен приоритет да се што је пре могуће разговара о «дубоком и посебном» економском и трговинском партнерству.

«Јасно је и ја сам јасна да би требало да идемо даље заједно», рекла је она, преноси ББЦ.

Велика Британија саопштила је да ће испоштовати постојеће финансијске обавезе, то јест да ниједној чланици ЕУ неће бити горе у текућем буџетском периоду до 2020. године, а ту се говори о суми од 20 милијарди евра.

ЕУ жели да Велика Британија допринесе и дугорочним обавезама, што обухвата регионални развој и исплате пензија за британске званичнике и пензионисано особље који су у ЕУ.

На питање о томе да ли ће Мејова морати да спреми више новца како би исплатила преговоре о трговини са ЕУ, премијер Шведске Стефан Ловрен рекао је да Велика Британија «мора да разјасни о чему мисли по питању финансијских обавеза».

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да се позиција осталих 27 чланица ЕУ није променила.

Тагови: ; ;