Како земља попут Србије да постане отпорна на последице могућих природних катастрофа, који подаци и какве технологије би смањили рањивост, али и шта недостаје земљама Западног Балкана како би унапредили превентиву и реакцију на непогоде – то су нека од кључних питања на која ће се одговор тражити 23. и 24. новембра у Београду, кроз дискусије на конференцији “Инвестира(ј)мо у отпорност друштва”.

Мајске поплаве 2014.год. ,Обреновац,

Циљ скупа који организују Програм УН за развој (УНДП) у Србији, Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије и Београдски фонд за политичку изузетност, јесте да покаже да инвестиције у 21. веку морају бити «паметније» него што је то био случај раније.

Вођени логиком да, земља која инвестира у сопствену отпорност пре него што се догоди природна катастрофа, касније има ниже трошкове реконструкције, учесници ће покушати да дају одговор на три питања – који људски, институционални и други капацитети су потребни како би се напредовало у одређеним областима, који су људски и финансијски ресурси потребни и како финансирати те циљеве.

Конференцију ће 23.новембра отворити Заменик представника УНДП у Србији Стелиана Недера, а присутнима ће се обратити и министарка без портфеља Славица Ђукић-Дејановић.

Мајске поплаве 2014.год.

У оквиру дискусије на тему «отпорност на природне непогоде», говориће и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић,

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић говориће другог дана и то на тему «отпорност градова и заједница», а укрстиће ставове и представници надлежних институција из Србије и Хрватске, шеф Комесаријата за избеглице и миграцију Владимир Цуцић, као и представници Београда и Краљева, града који је пре неколико година задесила елементарна непогода.

Завршну реч на конференцији имаће Армен Григоријан саветник за климатске промене и смањење ризика од непогода из регионалног центра УНДП у Истанбулу.

Новости

Тагови: ; ; ; ;