Обележавање 26. годишњице страдања Вуковара у такозваном «Домовинском рату», данас је у току у Хрватској, као и Дан сећања на жртве Вуковара 1991. године. Међу бројним окупљеним нашао се државни врх Хрватске, а посебну пажњу привукла је председница Колинда Грабар-Китаровић, која је дошла у «зенгама», чизмама усташа.

фото: ХИНА

На опаску новинара како је у Вуковар дошла обучена у вуковарске жуте Боровске чизме, такозване «зенге» које су 1991. носили хрватски бранитељи Вуковара, Колинда је рекла да тиме «жели да поручи како су Вуковару потребна радна места и за бољу будућност».

Грабар-Китаровић изјавила је коментаришући односе Хрватске и Србије да је потребан разговор у циљу решавања отворених питања између две државе, посебно питања несталих особа, које је потребно што пре решити.

Она је, говорећи о изградњи међудржавних односа Хрватске и Србије казала да су већ учињени неки кораци, преноси Хина.

— Већ су учињени неки кораци, и већ сам неколико пута казала како ће пуно воде протећи Дунавом пре него Хрватска и Србија могу говорити да су пријатељске државе, али то не значи да не можемо разговарати — рекла је Грабар Китаровић на обележавању Дана сећања у Вуковару.

И док Хрвати праве од свега спектакл, Срби заборављају своје жртве. Чини се ко да је постало срамота наглас рећи да су и Срби страдали у рату, док су сцене које виђамо у Хрватској, где се велича усташтво, прилично обесхрабрујуће.

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;