Најава косовског министарства безбедносних снага да започне консултативни процес са циљем стварања законских претпоставки за формирање такозваних косовских оружаних снага је провокативни чин једног министарства и дела албанских политичких снага и не представља став владе у Приштини, саопштила је Српска листа.

 

«Јасно је да је објављивање овакве информације у медијима током предизборне тишине, дан пре другог круга локалних избора, искључиво у тој краткорочној политикантској сврси», наводи се у саопштењу.

Српска листа наводи да је Србима на КиМ обећала да ће пружати најактивнији политички отпор покушајима да се формира такозвана косовска војска и од тог програмског циља нема намеру да одустане.

Подсећа да се уставни услови за формирање такозване косовске војске не могу стећи без сагласности посланика Српске листе и поручује да је сваки политички процес којим се занемарује та чињеница «прављење рачуна без крчмара».

«Српска листа је више пута поновила наш јасан и недвосмислен став да је Кфор једина легална и легитимна оружана формација на КиМ, која је овде у складу са Резолуцијом 1244 и уз сагласност званичног Београда. Надање неких амбасада и представника Приштине да ће уценом и притисцима на посланике Српске листе успети да обезбеде наше гласове је узалудно», пише у саопштењу.

 

Српска листа истиче да је грађанима јавно и јасно представила свој програм и да је у њему и тачка да никада неће дозволити формирање некаквих оружаних снага Косова.

«И зато је значајно да Срби буду јединствени и снажни, те да од сутра на челу свих 10 општина са српском већином имамо наше људе, одговорне и посвећене бољем животу грађана и српским интересима», наведено је у саопштењу Српске листе.

Тагови: ;