У извештају о заједничким вежбама америчких и српских падобранаца на аеродрому код Београда, британска агенција Ројтерс и америчка АП указују на реакцију Москве, за коју наводе да је забринута због могућег ширења НАТО на Балкану.

фото Лола Ђорђевић

«Амерички и српски падобранци одржали су заједничке вежбе у Србији, на које Русија, која покушава да повећа утицај на Балкану, гледа с нелагодношћу», наводи АП.

Према тврдњама те агенције, војне активности повезане са САД или НАТО на Балкану «редовно изазивају бес Кремља, који се противи ширењу војне алијансе Запада у бившим комунистичким земљама источне Европе».

И Ројтерс преноси да су српски и амерички падобранци извели заједничке скокове северно од Београда у оквиру обуке чији је циљ да унапреди односе између Србије и НАТО.

«Вежба под називом „Зима 2017“ могла би да привуче пажњу Москве, која жели да задржи Србију, словенског и православног савезника под својим окриљем, и забринута је због могућег ширења НАТО на Балкану», наводи Ројтерс.

Британска агенција подсећа да је прошло много времена од 1999. године када је НАТО бомбардовао тадашњу СРЈ «због њене политике према Косову».

фото Лола Ђорђевић

«Иако је ЕУ највећи појединачни трговински партнер и инвеститор у Србији, Русија контролише њено снадбевање нафтом и гасом», истиче Ројтерс наводећи да Москва настоји да ојача војне везе са Београдом којем је донирала шест бробених авиона МиГ-29.
Британска агенција подсећа да је Србија је једна од неколико балканских земаља која није чланица НАТО наводећи да је Алијанса веома непопуларна у Србији због бомбардовања 1999. године. 

Наводи и да су снаге Алијансе и даље распоређене на Косову које назива «бившом јужном покрајином» Србије, али примећује да независност коју је Косово прогласило 2008. године нису признали Београд, Русија, Кина и поједине чланице ЕУ.

«Али се заједничке вежбе свакако одвијају», истиче агенција.

Анти НАТО демонстрације у Београду

Британска агенција подсећа да се Србија, за коју напомиње да жели да очува војну неутралност, 2006. године придружила НАТО програму Партнерство за мир, а 2005. потписала Индивидуални акциони план партнерства, за који напомиње да је највиши ниво сарадње за земљама које не намеравају да се придруже Алијанси.

«Иако тежи развнотежи између Москве и Запада, одбија позива америчких званичника да изабере страну, Србија је 2017. године имала 12 војних вежби са НАТО или њеним чланицама, седам са САД и само две са Русијом», закључује Ројтерс.

Тагови: ; ; ;