ФБИ је сачинио извештај у којем констатује да је дошло до успона црначких «екстремиста», нарочито након неколико инцидената у којима су припадници полиције убили црнце.

Тај извештај, како наводи АП, појачава страховања да би могло доћи до понављања праксе која је коришћена у време покрета за грађанска права када је биро шпијунирао групе активиста без доказа да су прекршили закон.

ФБИ, међутим, тврди да не таргетира специфичне групе и да је реч о извештају који је само један од многих какве раде његови обавештајни аналитичари. Сличан билтен о белим расистима изашао је у исто време, наводи АП.

У извештају на 12 страница који је сачињен у августу, каже се да «екстремисти црначког идентитета» све више нападају полицајце после случајева када је полиција убила црнце, а нарочито после убиства Мајкла Брауна у Фергусону 2014. године.

ФБИ у извештају описује случајеве у којима су «екстремисти» деловали «као одмазда за инциденте бруталности полиције» и упозорава да ће се такво насиље вероватно наставити.

Постојање оваквог извештаја, о чему је известио магазин «Форин полиси» прошлог месеца, узнемирило је афроамеричке лидере и активисте.

Црначки кокус у Конгресу је у писму директору ФБИ Кристоферу Реју навео да извештај повезује црначке политичке активисте са опасним домаћим терористичким организацијама» и да ће још више нарушити ионако већ уздрман однос између полиције и мањинских заједница.

Новости

 

Тагови: ; ; ; ;