Председник Зимбабвеа Роберт Мугабе састаће се са шефовима војске, у сред великог притиска да поднесе оставку, како би разговарао о својој будућности, док са друге стране у парламенту расте притисак за његов опозив.Војска је саопштила да ће грађане известити о исходу разговора што је пре могуће, преноси «Би-Би-Си».,

Парламент Зимбабвеа ће «дефинитивно» започети процес опозива Мугабе, саопштио је шеф опозиционе посланичке групе Иносент Гонесе.

 

«Уколико Mугабе не оде до уторка, онда ће процес (опозива) бити известан, као што Сунце излази са истока», рекао је Гонесе.

Партија којој припада Гонесе, МДЦ-Т, покушавала је и у прошлости да опозове Мугабеа, међутим, овај пут се и владајућа партија ЗАНУ-ПФ окренула против њега, подсећа АП.

Како наводи агенција, владајућа партија ће данас вероватно уклонити Мугабеа са позиције шефа странке, на састанку централног комитета.

До сада се већ девет од 10 регионалних организација ЗАНУ-ПФ изјаснило да шеф државе треба да оде.

Мугабеов нећак, Патрик Жувао, изјавио је у суботу да су Роберт Мугабе и његова супруга Грејс «спремни да умру за оно што је исправно» и да немају намеру да се повуку како би оправдали овонедељни пуч у Зимбабвеу.

Он се телефоном обратио Ројтерсу са «тајне локације» у Јужној Африци, рекавши да је Мугабе једва спавао откад је војска преузела власт у среду, али да је његово здравње «добро».

АП јавља да је државна телевизија Зимбабвеа објавила да је држава «слободна и ослобођена», док Мугабе, с друге стране, одбија да одступи са позиције председника, упркос томе што се налази у кућном притвору.

Хиљаде Зимбабвеанаца преплавило је у суботу улице Харареа, машући националним заставама уз песму и плес, усхићено очекујући пад председника Мугабеа.

Чланови опозиције и други противници Мугабеа позвали су грађане да се окупе у Харареу како би позвали Мугабеа да оде с власти, а војска Зимбабвеа саопштила је да подржава тај скуп.

У петак се Мугабе први пут појавио у јавности откако је његова земља запала у политичку кризу, а истог дана га је његова владајућа странка ЗАНУ-ПФ позвала да поднесе оставку, наводи Си-Ен-Ен.

АП наводи да су грађани Зимбавеа гледали вести које нису могли да замисле да ће видети на државној телевизији која је деценијама јављала о рођендану председника Мугабеа и његовим достигнућима.

Приказани су чланови владајуће партије како описују Мугабеа као сувише старог да би владао и позивају га да одступи с власти, чак иако су неки изразили поштовање према њему.

АП као пример «новооткривених лојалности» наводи једног члана партије који је прошле недеље критиковао на телевизији смењеног потпредседника Емерсона Мнангагву, а који је сада приказан како подржава потез војске да се Мугабе стави у кућни притвор.

Тагови: ;