Амерички бренд је у ери Доналда Трампа претрпео жесток ударац и више се не налази на првом месту листе националних брендова.

Франкфурт Немачка AP Photo

У годишњем истраживању које спроводи Анхолт-ГфК САД су пале на шесто место, а на првом месту сада се налази Немачка, преноси ЦНН.

Како се наводи, листа рангира педесет светских нација, на основу одређених критеријума као што су култура, популација, туризам, имиграције, инвестиције и државна управа.

Симон Анхолт, политички консултант који је пре више од десет година развио то истраживање, каже да је највећи разлог за велики амерички пад председник Доналд Трамп.

«Сведоци смо »Трамповог ефекта» који прати његов фокус на поруци »Америка испред свега». Ипак, вреди истаћи да су Американци у овој анкети имали позитивније мишљење о сопственој земљи него прошле године», навео је Анхолт.

Овогодишњи пад рејтинга није први пут да САД доживи тако нешто, казао је Анхолт и подсетио да се «сличан пад глобалне перцепције» догодио Америци и 2004. године, када је на чело САД дошао председник Џорџ Буш.

Тада су САД пале на седмо место.

На листи прво место има Немачка, Француска је на другом, Велика Британија на трећем месту, а пре САД следе Канада и Јапан.

На седмом месту је Италија, а следе Швајцарска, Аустралија и Шведска.

Новости

Тагови: ; ; ; ;