Украјина је позвала на разговор пољског амбасадора у Кијеву, након што је Пољска забранила улазак у земљу једном украјинском званичнику, доводећи до нове ескалације у дипломатском спору око проблематичне прошлости два суседа, преноси Ројтерс.

Одлука Варшаве да забрани улазак председнику украјинске Комисије за комеморацију Свјатославу Шеремету заправо је била реакција на претходну украјинску забрану ексхумације Пољака убијених у Украјини током Другог светског рата, јавила је пољска државна агенција ПАП, преноси Ројтерс.

«Украјинска страна се жалила што Шеремету није дозвољено да уђе у Пољску», рекао је пољски амбасадор у Кијеву Јан Пикло агенцији ПАП након састанка са украјинским властима.

Он је навео да је информисан да се овај проблем тиче и поновног отпочињања ексхумација зато што је Шеремет особа надлежна за то. Такође је додао да су се две стране договориле да поново започне ексхумација.

Изасланици председника Пољске и Украјине у петак су, у настојању да смире напетости, «потврдили посвећеност јачању стратешког партнерства».

Две стране су се, такође, сагласиле да забрана истраге и ексхумације у Украјини треба да буде укинута, наведено је у јучерашњем саопштењу.

Пољска је прошле године усвојила резолуцију којом се убијање око 100.000 пољских мушкараца, жена и деце од стране украјинске побуњеничке армије (УПА) током Другог светског рата проглашава «геноцидом».

Украјина одбацује ову резолуцију тврдећи да су убиства уследила као узјамних непријатељстава.

Срна, Танјуг

 

Тагови: ; ; ; ;