Председник Републике Српске Милорад Додик предвидео је да ће за 10 година у саставу Србије бити Република Српска и северни део Косова.

Додик је у данас објављеном интервјуу Дојче велеу, који је дао у октобру, изразио уверење да ће доћи до промена граница држава у региону за 10 година или када регион уђе у Европску унију.

На молбу да покаже на мапи шта ће бити с границама, Додик је повукао гранцу између БиХ и РС коју је припојио Србији. Такође је повукао границу на северу Косова који је припојио Србији.

«Шта фали, баш је ово лепо. Овде би била ова, како се зове, Босна, а овде би била Херцег-Босна», рекао је Додик.

На питање где Херцег-Босна иде, Додик је рекао «па нека остане сама».

«И ми ћемо остати. Немамо намеру да овде укинемо себе, па да се припојимо Србији», рекао је Додик и појаснио «како има Војводина, може и Република Српска».

Остали лидери из БиХ које је Дојче веле интервјуисао у октобру, нису имали примедбе на државне границе. Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетеговић је рекао да је мапа у реду.

«Не можемо мењати границе», рекао је он.

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић је рекао да потпуно подржава мапу која сада важи у УН.

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић је као замерку имао што се на мапи БиХ не виде границе ентитета, али је одбио да ишта црта. «БиХ без енитета никада нећу прихватити, са ентитетима хоћу», рекао је он.

Бета

Тагови: ; ; ; ;