Матвијенко у Србији предложила на међународном нивоу заштиту споменика борцима против нацизма

Председник Савета Федерације РФ Валентина Матвијенко која борави у званичној посети Парламенту Србије говорила је данас на седници Парламента Србије. Током говора она је подсетила на вишегодишње пријатељство две земље и посебно истакла учешће руских добровољаца у борби Србије против Отоманске империје, Први светски рат и српско прихватање преко 70 000 руских миграната почетком прошлог века.

 

И, наравно, важна тачка у историји две земље је ослобођење Београда од нацистичке окупације чију је годишњицу српска престоница прославила у октобру прошле године.

„Заједно смо поразили фашистичке освајаче и ослободили Београд. Ми смо доследно подржавали и подржавамо народ Србије по питању Косова, проблем који је углавном изазван спољном агресијом и мешањем земаља НАТО у унутрашње послова тадашње Југославије“.

„Данас, заштита заједночког сећања постаје све хитнији задатак. У Европи су случајеви уништавања споменика жртвама и херојима Другог светског рата постали све чешћи. У Украјини и Пољској је уништавање споменика ослободиоцима феномен државне политике. Наши људи су платили високу цену за пречишћавање Европе и света од нацизма и у нашим земљама поштују успомену на војнике победнике.

Верујем да треба подржати идеју победе над нацизмом након Другог свјетског рата као светску баштину човечанства. Ова идеја се може реализовати регистром споменика борцима против нацизма у целом свету. То је важно за сећање и да се никад не би поновило. Када се данас велича нацизам, млади људи шетају са упаљеним бакљама што веома подсећа на догађаје из протекле историје. То ће омогућити да се скрене пажња свету на поступке земаља које желе да избришу или преправе историју најважније страници 20. века.“

Валентина Матвиенко се осврнула и на питање антируских санкција, којима се Србија, као што знате, није присдружила.

„Сама Србија је предмет спољњег притиска. Русија неће заборавити агресију Запада током деведесетих, чији је исход принудно разбијање једне суверене европске државе и промене граница унутар Европе“, – рекао је Валентина Матвијенко, и поново захвалила Београду за то што се није придружио санкцијама против Москве. Она је нагласила да је то корак суверене државе.

Матвиенко је говорила и о успесима у економској сарадњи: раст трговинског промета од 16%, у пројектима модернизације српских железница, као и сарадње у оквиру Споразума о зони слободне трговине и партнерства Србије са ЕАЕС.

Говорила је о интересима обе стране по питању развоја хуманитарне сарадње, размене студената, учења руског језика и тако даље.

 

Коментари: