Руска федерација није и неће признати независност Косова, изјавила је данас председница Савета Федерације Федералне скупштине Русије Валентина Матвијенко после састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Матвијенко је новинарима у парламенту рекла да су се две земље у прошлости сваки пут подржавале и пружале руку једна другој.

«Ми смо захвални Србији, српском руководству и српском народу на томе што нису признали незаконито проглашене санкције против Русије. Захвални смо што улажу напоре на развоју економске сарадње», рекла је Матвијенко.

Она је напоменула да сваке године односи између Русије и Србије добијају нови замах у различитим сферама, од привреде и образовања до културе и науке.

Гојковић је захвалила Русији што није признала независност Косова и на поштовању интегритета и суверенитета Србије, као и на поштовању међународног права.

Она је у разговору са Матијенко пренела захвалност Србије зато што Русија активно учествује у томе да самопроглашено Косово не постане чланица УНЕСКО-а и Интерпола.

Гојковић је пренела став државе да неће уводити ни политичке, ни економске санкције Руској федерацији и навела да Србија сматра да Русији треба вратити пуноправно чланство у парламенатрној скупштини Савета Европе и право гласа.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;