Немам амбиције да из сенке управљам политичким животом — поручио је својим опонентима Мило Ђукановић, лидер ДПС, не одбацујући могућност, ако то буде потребно, да се кандидује за председника Црне Горе на изборима идуће године.

 

«Кад год буде потребно учинити нешто да се то сачува и унапреди, онда никада нећу бити у дилеми ангажовати се или не, казао је Ђукановић». — Својих 25 најбољих година дао сам да се дође до онога што се данас сматра тековином савремене Црне Горе. То је, пре свега, вредно национално и државно остварење, а онда свакако и лично постигнуће.

«Господар у два века», како га називају критичари, Ђукановић је једини балкански лидер који се шест пута, за 27 година, враћао на неку од највиших државних функција. У премијерску фотељу седао је чак пет пута, а једном је био и председник Црне Горе, док се његова владавина протеже у прошлом и овом веку. Да ли ће лидер ДПС бити кандидат владајуће коалиције знаће се до 22. децембра, поручили су из ове партије.

«Цео ДПС се крије иза Ђукановићевих леђа. Зато је могућа двосмисленост његове изјаве да неће владати из сенке. Упркос одговорности за распродају и девастацију Црне Горе, не може му се порећи да у политичким договорима држи реч. Његовим ауторитетом Црна Гора је пристала да призна Косово, уведе санкције Русији, без референдума уђе у НАТО. Сигурно је да ће због тога или бити награђен повратком да влада са трона, а не из сенке, или да се повуче и препусти да ствари теку како су одавно кренуле. Оно што је заиста важно, разлике у суштини нема. Црна Гора се неће ослободити атипичног колонијалног статуса без потпуних реформи, лустрације, унутрашње консолидације, помирења и окретања реалној економији» — каже за «Новости» мр Вељко Васиљевић из Покрета за промене.

Наш саговорник наглашава да одсуство традиционалних вредности и губитак историјског идентитета суштински и далекосежно доводе до губитка нације.

«Насупрот тврдњама о обнови државности, путу ка интеграцијама и сличним флоскулама, којима ДПС, инструиран прљавим капиталом, заварава генерације црногорских држављана» — каже Васиљевић. «Црна Гора јесте промењена, али у убрзаном смислу одумирања идентитета, утопљеног у вредност новца и најгорих особина тзв. западне цивилизације. Наравно, постоје и западне вредности, али Црна Гора није усвојила ништа од тога. Зар није овде све на продају? Тај култ подаништва и продаје остаће, на крају, једино достигнуће ДПС».

ОПОЗИЦИЈА БЕЗ СВОГ ПРЕДСТАВНИКА

ШТО се тиче посвађане и подељене опозиције, готово је извесно да ће изостати заједнички кандидат. Демократски фронт сматра да би нестраначка личност могла да победи кандидата ДПС, па и ако би се радило о Ђукановићу, док тако не мисли остататак из редова «грађанске опозиције». Спорадично се помињу могући кандидати из СНП-а и УРА, који ће тешко моћи да угрозе представника власти.

 

 

 

НОВОСТИ

Тагови: