У Бањалуци ће данас бити обележен Дан уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, у организацији одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Републике Српске и Србије.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић истакао је да је неопходно чувати од заборава датум овог догађаја, који је дио историје српског народа.

«Потребно је да младе генерације знају како су историјске процесе на простору српског народа западно од ријеке Дрине креирали други», рекао је раније Савановић.

 

Он је истакао да ће се овај датум обележити на достојанствен начин, како би се младим генерацијама пренијело у завет да се сећају ових дешавања.

Савановић је напоменуо да је у Првом светском рату погинуло 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од чега 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година.

«Српска и њене институције су наш кисеоник и морамо га чувати јединствено. Само тако можемо избећи да се не понови да будемо статистичка грешка, као што се десило Србима у Хрватској», рекао је Савановић.

 

Програмом обележавања овог значајног датума предвиђено је да у 11.00 часова у Храму Христа Спаситеља буде служен парастос несталим и погинулим српским борцима Првог светског рата.

Након тога од 11.30 часова биће одржана свечана академија у Културном центру Бански двор, уз пригодан културно-уметнички програм.

Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд. У току новембра српска војска је ослободила и највећи део територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је и ослободила Бањалуку.

 

 

 

Тагови: