«Дојче веле» наводи да, након што су пропали коалициони преговори о такозваној «Јамајка коалицији» у Немачкој, што је јуче обзнанио шеф либерала Кристијан Линднер наводећи као разлог превелике разлике, најизгледнија опција су нови избори, што би било нешто потпуно ново у историји земље.

Дојче веле подсећа да су више од месец дана трајали почетни разговори, такозвано сондирање за коалицију каква никада није постојала на савезном нивоу. Али, партије чије боје одговарају бојама заставе Јамајке — црни демохришћани (а међу њима и баварски конзервативци), жути либерали и Зелени, према оцени Дојче веле громогласно су оманули у покушају да нађу заједничке имениоце.

«Боље је не владати него погрешно владати», рекао је први шеф либерала Кристијан Линднер који је у недељу пред поноћ објавио да су преговори пропали.

 

Додао је да четири странке «нису имале заједничку представу о модернизацији земље» те да је посебно мањкало поверења. Његови сарадници су већ у неколико интервјуа били оштри према канцеларки Меркел којој су пребацили да је очајно водила преговоре, да је владао хаос и да је хтела да једноставно продужи политику коју је водила у још увек актуелној влади са социјалдемократама.

У име демохришћана и баварске сестринске партије, канцеларка у техничком мандату Ангела Меркел рекла је да су покушали све «како би ипак нашли решење». Она је додала да веома жали што разговори нису били успешни. Дојче веле наводи да је она читав ток преговора представила дијаметрално супротно од либерала — тврди да је много постигнуто и да између њене странке и либерала није било непремостивих разлика.

 

Дојче веле наводи да су слично изразили лидери Зелених. Копредседник странке Џем Оздемир пребацио је либералима да од почетка нису имали довољно спремности да уђу у коалицију. Либерали су, рекао је, једину могућу комбинацију за формирање владе «нажалост одбили и уништили».

 

Подсећа се да су најкрупнији камен спотицања били преговори о клими и избеглицама. Према информацијама доступним Дојче веле — јер преговори су тајни па медији немају најбољи увид, Зелени су пристали на компромис око климатских циљева, али су до краја инсистирали да избеглице са супсидијарном заштитом у Немачкој такође могу да овде доведу и своје породице.

Наводи се да су либерали у први план као проблем истакли додатне јавне инвестиције које траже Зелени, док би Либералима било драже смањење пореза и растерећење грађана и привреде.

Дојче веле поставља питање «шта сада?» и наводи да су социјалдемократе, које су са само 20 одсто гласова на изборима крајем септембра имале најгори резултат у послератној историји, поновиле су да за њих продужетак такозване велике коалиције и даље не долази у обзир. Потпредседник странке Ралф Штегнер рекао је да ипак не треба олако зазивати нове изборе.

 

Наводи се да није баш најјасније шта је Штегнер тиме мислио да каже. Математички и политички су исцрпљене све опције осим евентуалне мањинске владе Ангеле Меркел за коју су шансе минималне. СПД је већ најавио да као опозиција такву владу неће толерисати.

 

ДW наводи да би се понављање избора — прво у историји, одиграло према члану 63 Устава: савезни председник Франк-Валтер Штајнмајер најпре мора да предложи некога за место канцелара. Ако та особа нема већину у Бундестагу, почиње друга фаза у којој Бундестаг има две седмице времена да се сагласи о канцелару. Ако ни то не успе, у трећој фази је довољна и релативна већина гласова. У том случају председник ову особу може именовати канцелар(к)ом мањинске владе, али може сазвати и нове изборе у року од 60 дана.

Наводи се да анкете последњих седмица нису показале значајне промене у расположењу бирача. Могуће да демохришћане, либерале и Зелене чекају два рђава сценарија — или ће у истом саставу и после нових избора морати да преговарају, или ће десничари из Алтернативе за Немачку ојачати још за који проценат и ставити још већи притисак пред неку будућу владу, закључује Дојче веле.

 

Странка слободних демократа у Немачкој (ФДП) још увек није за коалицију са Хришћанско демократском унијом немачке канцеларке Ангеле Меркел (ЦДУ), након неуспеха у преговорима о формирању нове коалиционе владе Немачке.

«Узевши у обзир резултате избора одржаних 24. септембра, ми нисмо на располагању за улазак у велику коалицију. Не плашимо се нових избора», наводи се у поруци СПД о којој би требало да разговарају лидери те странке, преноси Ројтерс.

Тагови: