Гиоргиј Квирикашвили, премијер Грузије, изјавио је да та земља остаје при ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова. Позвао је српске привреднике да искористе олакшице за улагања које влада у Тбилисију даје страним инвеститорима.

 

Грузијски премијер је са потпредседником Владе и министром трговине, туризма и телекомуникација Расимом Љајићем и министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем, у Тбилисију разговарао о даљем развоју политичких односа и унапређењу економске сарадње две земље, саопштила су ресорна министарства.

 

Премијер Квирикашвили истакао је да Грузија остаје при ставу да не призна једнострано проглашену независност Косова од стране привремених институција у Приштини, с обзиром на то да принципи неповредивости граница и немешања у унутрашње ствари других држава морају бити темељ укупне стабилности у међународним односима.

Квирикашвили је позвао привреднике из Србије да искористе олакшице и подстицаје за улагања које влада у Тбилисију даје страним инвеститорима, а позвао је и грађевинске фирме из наше земље да учествују у реализацији различитих инфраструктурних пројеката у Грузији.

Током посете Тбилисију, Љајић је са потпредседником Владе Грузије Дмитријем Кумсишвилијем потписао Споразум о економско-трговинској сарадњи две земље, док је Ружић потписао билатерални Меморандум о сарадњи у реформи јавне управе са министарком правде Грузије Теом Цулукиани.

Договорено је и да се до јуна наредне године усагласе и споразуми о подстицају и заштити инвестиција и заједничком наступу на трећим тржиштима, као и да се до тада одржи прва седница мешовитог комитета за економску сарадњу две земље, на којој би се дефинисале све области будућег заједничког деловања.

Договорно је и да се размене искуства у реформи јавне управе, а нарочито на успостављању јединствених управних места за пружање услуга управе грађанима по моделу «one stop shop», наведено је у саопштењу.

Тагови: ;