Србија, а нарочито Београд, последњих година све више привлаче госте из целог света. Маја Роган већ 15 година ради као водич, своје доживљаје са туристима описала је у књигама «Туристички вешерај» и «Туристички тартуфи», а за госте из иностранства који посећују Београд каже да им се највише допадају наше пијаце, али и крипта Храма Светог Саве.

 

На питање шта их највише занима, наша саговорница одговара да то пре свега зависи од занимања туристе, а мање од националности госта.

Оно што је ипак све чешћа појава, не само код нас већ и у целом свету, јесте такозвани Казанова синдром међу туристима, који се огледа у жељи појединца да посети што више земаља и у пасошу сакупи што више печата — објашњава Роган.

Док наши туристи водичу постављају емотивна питања, странце увек занимају рационалне ствари попут тога колика је овде плата или колико је коштала изградња Храма Светог Саве. Такође, занимање више одређује туристу него припадност нацији, па тако сви инжењери знају за Теслу, а доктори увек питају зашто толико младих пуши и зашто је свуда дозвољено пушење.

У последње време највише туриста долази из Кине, а њима се у нашој земљи највише допада тишина. Наиме, сви долазе из великих градова и уживају у тишини и природи коју нудимо. Нарочито воле глас Дивне Љубојевић. Сви су чули за Тита и СФРЈ, а сваку Мајину реченицу у којој истиче пријатељство наша два народа награде аплаузом. Међутим, готово свака шетња кинеских туриста мора да се после сат времена прекине одласком у тоалет.

За разлику од њих, Италијане највише занимају наши манастири.

Весели су, али су и изузетно каприциозни, па када затраже сладолед, ја морам да га «створим» — истиче Роганова.

Занимљива су и питања која ми страни туристи постављају, а једно од њих је зашто су кафићи увек пуни.

Такође, занима их и зашто се шверцери у градском превозу љуте када им контрола тражи карту. Интересује их и да ли у српској кухињи постоји поврће, јер увек добијају месо. Питају и зашто има много графита, као у чему се разликују српска и руска ћирилица, а највише им се свиђа што су на улици сви спремни да им помогну.

Маја Роган каже да су сви туристи пре свега људи и да поред знаменитости земље коју обилазе желе да слушају лепе ствари о себи.

— Гостима се треба прилагодити и рећи им оно што желе да чују: Словенцима да је овде све најјефтиније, Италијанима да је њихова кухиња најбоља, Шпанцима да најбоље играју фудбал, Грцима да ће имати одличну туристичку сезону, Американцима да су забавнији од Европљана — саветује наша саговорница.

Новости

Тагови: ; ; ; ;