Синод неканонске Македонске православне цркве (МПЦ) упутио је писмо Бугарској православној цркви (БПЦ) којим, како је у недељу објављено у Скопљу, од патријаршије у Софији тражи да им буде мајка црква уколико им призна аутокефалију.

 

После редовне седнице Синода МПЦ, на којој је једногласно одлучено да се на тај начин потражи могућност признавања аутокефалног статуса ове црквене организације коју од далеке 1967. и једностраног издвајања од мајке Српске православне цркве (СПЦ), није признала ни једна помесна црква у свету, писмо Софији упућено је .9. новембра ове године. У акту су наведени „одређени предлози и захтеви сестринској цркви“

— Македонска православна црква — Охридска архиепископија препознаће и признаће Бугарску православну цркву — Бугарску Патријаршију као Мајку Цркву, која прва прихвата и признаје њену автокефалност, исту обзнањује и актуелизује, претставља и заступа је пред Васељенском патријаршијом и пред другим помесним

Актом се захтева од БПЦ да успостави „евхаристичко јединство са обновљеном Охридском Архиепископијом у лику Македонске православне цркве“.

Евентуалним прихватањем предлога из Скопља, потписивањем договора, како је наведено у писму из Скопља, захтева се успостављање јединства што би била основа за „евхаристичко јединство и са епископима осталих помесних православних цркава“.

Нада за прихватање предлога Синода БПЦ, како се закључује, заносвана је на тежњи „за добро свеукупне црквене пуноће“.

Да је писмо упућено у Софију, потврдио је и владика МПЦ Наум у разговору за бугарску телевизију БТВ, оценом да се отвара нова страница у питању црковеног статуса МПЦ, јер, како је рекао, аутокефалност МПЦ-ОА није призната из политичких разлога.

– БПЦ има шансу самим признањем МПЦ-ОА да постане мајка МПЦ-ОА. То је ретка историјска шанса, коју БПЦ не треба да пропусти, изјавио је, додајући да Македонија и Бугарска имају заједничку религиозну историју. – Ми смо били део Бугарске Егзархије. Људи су тада (крајем 19. и почетком 20. века) били подељени између Егзархије и Цариградске патријаршије, али већина је била егзархиста“.

МОНАШКА НАЈАВА
Најаву званичног захтева синода неканонске цркве у Скопљу, бугарској патријаршији, за прихватање мајке цркве, изнео је у августу ове године игуман манастира Бигорски, (св. Јована Крститеља) МПЦ Партениј (Фидановски) изјавом за бугарски портал Двери православља.

Оценио је да БПЦ и данас исказује метеринску љубав према православним верницима из Македоније, и, како вели, управо због тога, треба признати аутокефални статус Македонске цркве.

— БПЦ јесте једина, права и достојна Црква-мајка Македонске православне цркве – Охридске архиепископије, изрекао је Партениј, уз тумачење да би се признавањем аутокефалности МПЦ, „заувек учврстило братство између македонског и бугарског народа“.

 

Новости

Тагови: ;