Турски званичници забранили су све догађаје ЛГБТ група у Анкари, а те организације су ову одлуку окарактерисале као незакониту и дискриминативну.


Забрана је ступила на снагу у суботу на неодређени период, а односи се на све филмске пројекције, позоришне представе, панел дискусије и изложбе ЛГБТ група, преноси данас АП.

Канцеларија гувернера Анкаре саопштила је данас да је забрана уведена како би се заштитила «јавна безбедност», наводећи да би такви догађаји могли да узрокују мржњу између различитих група и доведу у опасност «здравље и морал», као и права и слободе других.

У саопштењу се упозорава да би неке групе могле бити испровоциране ЛГБТ догађајима и да би могле да предузму акцију против учесника тих догађаја због «извесних друштвених осетљивости».

Иако хомосексуалност није забрањена у Турској и многобројне ЛГБТ удружења су легално регистрована у тој земљи, активисти за људска права кажу да се ЛГБТ појединци суочавају са дискриминацијом и стигматизацијом.

Два ЛГБТ удружења са седиштем у Анкари, «Каос ГЛ» и «Пинк Лајф», оштро су критиковале забрану догађаја, саопштивши да се тиме крше турска и међународна права.

Те две организације су упозориле да ће одлука турских власти угрозити њихов рад на борби против дискриминације и злочина из мржње, позвавши званичнике да повуку забрану.

ИЛГА, глобална органиазција за заштиту ЛГБТ права, окарактерисала је забрану као «срамно кршење основних права и слобода», и закључила да је то пример «сужавања простора» за ЛГБТ цивилно друштво у Турској.

Новости

Тагови: ; ; ;