Комад «Бајка о мртвој царевој кћери» Николаја Кољаде, једног од руских најзначајнијих савремених драмских писаца, у извођењу крагујевачког Књажевско-српског театра (режија Бошко Димитријевић) гостује на XIV Међународном фестивалу «Мост дружбе» у руском граду Јошкар Ола. У тужној бајци о четворо јунака који «зидају своју грађевину на антрополошком злу у човеку» играју Сања Матејић, Ненад Вулевић, Душан Станикић и Ана Тодоровић Диало.

 

На Фестивалу, који се одржава од 20. до 30. новембра, учествују поред домаћина, Јерменија, Шпанија, Мађарска, Татарстан, Казахстан и Србија. Једна од занимљивости овогодишње позоришне феште је, иначе, податак да Драмски театар из Бугуљма (Татарстан) конкурише за једну од награда с Нушићевом «Госпођом министарком».

На репертоару су углавном дела руских класика (Гогоља, Гончарова, Чехова, Островског, Достојевског) а међу овим књижевним горостасима — један од ретких страних писаца је наш велики комедиограф.

У част победника, Театар руске драме Михаила Шћепкина из Москве, извешће Чеховљев комад «Живот у питањима и узвицима» (у поднаслову «Парадоксална комедија»).

Иначе, члан жирија овог позоришног фестивала (пет година заредом) је критичарка нашег листа Драгана Бошковић.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;