На италијанском интернет порталу Gli Occhi Della Guerra постављен је у промотивне сврхе истражни филм о снајперистима на украјинском Мајдану. На филму се види неколико људи који тврде да су Грузини и да су учествовали у снајперском тиму чији је задатак био да пуцају на демонстранте и полицију.

У објављеном видео снимку новинари узимају интервју од тројице људи који се представљају као Коба Нергадзе, Кваратескелија Залоги и Александар Ревазишвили.Интервју је рађен у главном граду Македоније, Скопљу.

 

«Прича почиње у Тбилисију. У њој учествују многа лица која делују иза кулиса. Први од њих је бивши председник Грузије Михаил Сакашвили а други његов војни саветник Мамука Мамулашвили.Он је био послат у Кијев како би формирао батаљон под називом «Грузијски легион» чији је задатак био да пуцају на полицију и демонстранте»- наводи се у извештају.

Сва три саговорника наводе да им је било наређено да изазову хаос и страх и да пуцају у масу.

«Наш задатак је био да провоцирамо Беркут како би они кренули на масу»- рекао је Ревазишвили у свом обраћању на руском језику.

«Нико нам није говорио да убијамо људе. Неопходно је било пуцати како би се створила паника, хаос и неред. Није важно где. Главно је било да се пуца  », — додао је Коба Нергадзе.

 

У извештају се помиње и амерички инструктор. Ради се о Брајану Бојенџеру бившем припаднику 101-е десантне дивизије САД. Он је касније приступио «Грузијском легиону».Они су распоређени у хотелу «Украјина» и били су наоружани ватреним оружјем. Наводно су у хотелу били присутни и наоружани људи из других земаља махом Литванци.

Контакт са Грузинима остварио је наводно народни посланик Сергеј Пашински. Он је одвео снајперисте у Конзерваторију где су им људи из његове пратње дали оружје.Затим су им наредили да напусте хотел.

 

Тагови: ; ; ;