Министар одбране Александар Вулин и државни секретар одбране Уједињених Арапских Емирата, Мухамед Ахмед ел Бавариди ел Фаласи, данас су у Абу Дабију разговарали о плановима за унапређење сарадње у области одбране, даљем развијању и интезивирању војноекономске и научнотехничке сарадње.

 

Вулин, који борави у званичној посети УАЕ, састао се и са начелником Генералштаба Оружаних снага УАЕ генерал-потпуковником Хамадом Мохамедом Тани ел Румаитијем и командантом Копнене војске Оружаних снага те земље генерал-мајором Салехом Мохамедом Салех ел Америјем, са којима је било речи и о могућностима за реализацију заједничких обука и вежби.

После састанака, министар Вулин је у изјави за медије нагласио да министарства одбране УАЕ и Србије последњих година сарађују веома плодно.

«Данас се разговарало о потреби за потписивање конкретних споразума који ће омогућити да се већи број припадника војске УАЕ обучава у Србији, на нашој Војној академији, на одговарајућим курсевима, али исто тако да им се ставе на располагање одређени медицински капацитети које поседујемо, где би могли не само да лече своје припаднике већ и да уче од нас како да своје знање повећају на виши ниво», рекао је Вулин.

Непосредни однос и лични однос који имају наш председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и шеик Мухамед Бин Зајед је свакако значајно допринео да се у УАЕ отвори простор за одбрамбену индустрију Србије и да се отвори могућност да снабдевамо војску УАЕ бројним производима који су продукт наше памети и нашег знања, казао је он.

И док смо разговарали и са министром одбране и са начелником Генералштаба, рекао је Вулин, могли смо са поносом и задовољством да кажемо да се наша војска изузетно цени, да се наши обавештајци изузетно цене и да се уопште о Србији овде говори веома добро.

Министар Вулин је истакао да су УАЕ веома заинтересовани за тестирање самоходне хаубице «нора Б-52» калибра 155 мм, које је планирано сутра на артиљеријском полигону.

То је један од најбољих производа одбрамбене индустрије Србије и свакако нешто са чиме на светском тржишту изазивамо велику пажњу. Сутра ћемо показати нашим домаћинима како «нора» дејствује, показаћемо каква је њена прецизност, каква је њена брзина, какве су њене технолошке иновације које су урадили наши стручњаци и заиста се надам да ћемо још једном моћи да покажемо свима шта српска памет и српско знање може да понуди свету, рекао је министар.

Одговарајући на питање новинарима о односима УАЕ и Србије, министар Вулин је рекао смо веома склони да нације које нам нису географски близу одмах ставимо негде са стране и не размишљамо о њима као о потенцијалним партнерима.

Дошло је једно ново руководство Србије и на првом месту лични однос председника Александра Вучића и шеика Мухамеда Бин Заједа. Након њихових разговора и почетка међусобне сарадње, наше две земље су почеле много више да раде. Овде заисте Србија има отворена врата на сваком кораку и овде се о личном односу председника Србије и шеика Мухамеда Бин Заједа зна и сматра се да је Србија једна изузетно пријатељска земља, рекао је Вулин.

То вам је доказ, закључио је он, како су политичари у стању да отворе врата привреди и свима онима који треба и могу да искористе оно што је Александар Вучић урадио својим непосредним односом са шеиом Бин Заједом.

Министар Вулин и делегација Министарства одбране и Војске Србије обишли су данас Војни меморијални центар у Абу Дабију, а сутра ће присуствовати тестирању самоходне хаубице «нора Б-52″на артиљеријском полигону.

 

 

Тагови: ;