Бела кућа се у понедељак обратила Врховном суду САД-а са захтевом да дозволи ступање на снагу свих одредби трећег имиграционог декрета америчког председника Доналда Трампа, преноси агенција Ројтерс.

Према администрацији, нова уредба разликује се од претходних «по суштини». Одредбе овог документа заснивају се на «приоритетима националне безбедности и спољној политици, а не верским предрасудама».

Након што је преузео дужност председника, Трамп је потписао уредбу о увођењу забране од 90 дана за улазак у Сједињене Државе за грађане седам земаља са претежно муслиманским становништвом — Иран, Ирак, Јемен, Либија, Сирија, Сомалија и Судан. Након тога, Ирак је искључен са ове листе. Неколико савезних судова је од тада одлучило да блокира ову иницијативу. У јуну је Врховни суд САД делимично обновио уредбу о имиграцији.

24. септембра, Трамп потписао нову уредбу, која мења листу земаља којима су уведена ограничења. Венецуела, Северна Кореја и Чад су му додате, али је Судан искључен. Овај документ је дан пре ступања на снагу блокиран од стране савезног суда у Хонолулуу, навели су државни органи Хаваја.

Тагови: ; ;