КОСОВО и Метохија важно су место на мапи међународног исламистичког екстремизма. Јужна српска покрајина важи као полигон за регрутацију проповедника екстремних учења, па и терориста.

У контексту ове чињенице, како указују познаваоци обавештајних прилика на Балкану, треба посматрати вест да су у компјутеру вође Ал каиде Осаме бин Ладена, убијеног 2011, биле похрањене фотографије и планови Косовске Митровице (Храм Светог Димитрија), као и мапе Косова.

Да је српска покрајина била у фокусу вође Ал каиде, за познаваоце безбедносних прилика у овом делу Европе — није сензација. Фајлови из Бин Ладеновог рачунара, међутим, потврђују везу екстремног исламизма, светских терориста и рађања такозване државности Косова.

Албанске власти које су сарађивале са ЦИА, како је још у новембру 1998. објавио британски «Сандеј тајмс», откриле су мрежу коју је предводио Осама бин Ладен. Он је, како се наводи, основао мрежу својих људи у Албанији. Фатош Клоши, тадашњи шеф албанске обавештајне службе, тврдио је да се Бин Ладен кретао по Албанији и да је организовао слање фундаменталиста из Египта, Саудијске Арабије, Алжира, Туниса, Судана и Кувајта да се боре на Косову. Интерпол верује да је више од 100.000 празних албанских пасоша украдено како би терористи добили «легалне» папире.

СРБИЈА ПРАТИ ПИПКЕ ТЕРОРИСТА
СРБИЈА будно прати сва кретања особа са Косова и Метохије које се сумњиче да одржавају везе са исламистичким покретима у свету. Саговорник «Новости» близак домаћим службама безбедности истиче да је главни циљ наше земље спречавање ширења њиховог утицаја. — Косово је, уз Босну и Санџак, област у којој се деценијама крећу припадници огранака различитих милитантних организација. Заједно са деловањем званичних власти у Приштини они представљају једну од највећих безбедносних претњи Србији — указује наш саговорник.

Француз који је признао да је Бин Ладенов активиста, Клод Кадер (27), ухапшен у Албанији због убиства преводиоца, тврдио је током суђења да је посетио ту земљу да би мобилисао и наоружавао борце за Косово. Верује се да је вођа Ал каиде успоставио операције у Албанији 1994. године, пошто је убедио власти да представља богату саудијску хуманитарну агенцију која помаже најсиромашнијим европским нацијама. Саљи Бериша, тадашњи председник Албаније, имао је везе са групама за које се касније испоставило да су повезане са екстремним фундаментализмом.

У књизи «Прелазак Рубикона — опадање америчке империје на крају нафтне ере» аутор Мајкл Руперт тврди да везе Осаме бин Ладена са ЦИА нису прекинуте када су Руси напустили Авганистан и да управо америчка подршка ОВК то и доказује. Наводи се и да је професор Мајкл Чосудовски са Универзитета у Отави открио чак 21 извор, укључујући конгресне белешке у САД, који показује да је Бин Ладен имао «софистициране» везе са ЦИА, док је пакистански војни и обавештајни апарат, под контролом америчке обавештајне агенције, служио као катализатор за разарање СССР и уздизање нових муслиманских република у Централној Азији. Исти модел је коришћен на Балкану за наоружавање муџахединских бораца у БиХ.

Чосудовски тврди да су авганистански муџахедини тајно пристизали у Плоче, у Хрватској, с циљем тренирања и наоружавања ОВК:

— ОВК је у основи била албанска армија кроз чије руке је пролазио авганистански хероин од кога су финансиране многе исламске терористичке организације широм Европе и Азије — наводи се у овој књизи.

Чосудовски је документовао и да је брат лидера египатске џихадистичке организације и војни командант Осаме бин Ладена, био лидер елитне ОВК јединице током сукоба на Косову, а да је Ал каида тренирала и финансијски подржавала ОВК.

О везама албанских лидера са Косова и вођа светских терориста претходних година писала је западна, али и регионална штампа. Ови контакти најчешће су довођени у везу са слањем бораца у редове Исламске државе, али и у њену претходницу Ал каиду. Постоје јаке индиције да је брат садашњег косовског премијера Даут Харадинај 2001. године боравио у Софији, где се срео са тадашњим светским терористом број два — Мухамедом ал Завахиријем. Инфраструктуру Ал каиде, како тврде познаваоци безбедносних питања у региону, наследили су агитатори калифата, захваљујући којима је на фронтовима Сирије и Ирака ратовало више од стотину албанских бораца са КиМ.

— Екстремни исламисти бораве на Косову још од 1992. године, када су први пут успоставили своју мрежу — истиче Зоран Драгишић са Факултета за безбедност у Београду. — Исламски милитанти учествовали су у сукобима 1998. и 1999, а њихова активност у покрајини посебно се развила после повлачења српске војске и полиције. Она је последњих година била посвећена регрутовању бораца за Исламску државу.

Драгишић подсећа и на недавна хапшења на Косову због веза са терористима ИД, али и напомиње да је јужна покрајина и даље база за регрутовање милитаната и верских фундаменталиста.

МЕТА Фотографија храма Светог Димитрија у Косовској Митровици нашла се у компјутеру Бин Ладена

БРАТИСЛАВА РАДОВАНОВИЋ, КОМУНИКОЛОГ

— Из ове вести се јасно види да смо ми значајна сфера интересовања у политичком и религијском смислу. Управо зато треба да јачамо нашу веру, наш положај и улогу у региону и свету како бисмо сачували оно што имамо и што јесмо.

ИВАНА ПЕТРОНИЋ, НОВИНАР

— Када се мало боље размисли, јасно је да нисмо далеко од Ал каиде, а логично је да такве људе занима свака хришћанска тачка на овој планети, па и ми. Косово јесте тло где је Бин Ладен лако могао да нађе продужену руку за своје деловање.

ДРАГИША ГАЉАК, РАДНИК

— Верујем да мартовски погром, у којем је уништено много светиња, није самоиницијативна акција Албанаца, већ план можда и групе коју је предводио Бин Ладен. Зато ме и не чуди да се наша црква нашла у сфери интересовања овог терористе.

ДАНИЈЕЛА МИЛИЋ, СЛУЖБЕНИК

— Нисам изненеђена чињеницом да смо изабрани као могућа мета Ал каиде, јер сам сигурна да ова терористичка група добро зна шта за Србе значи Косово и Метохија. Можда можемо да будемо срећни што ништа нису реализовали до краја.

БОРЦИ

БРИТАНСКИ часопис «Џејнс интернешнел дифенс ривју» крајем деведесетих објавио је да су документи пронађени у униформи једног од бораца ОВК показали да је помагао волонтерима на Косову, од којих су најмање десеторица била из Саудијске Арабије. Тадашњи главнокомандујући НАТО, каснији демократски кандидат за председника САД Весли Кларк, у то време је отворено подржавао ОВК, упркос свим показатељима да су њена леђа исламистичка.

 

Извор: Новости онлајн

Тагови: ; ; ; ; ; ;