Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је Република Српска, након 22 године од потписивања Дејтонског мировног споразума, стабилна, те да је преживела можда и гори период него што је био сам рат.

«Стална оспоравања од високих представника и подмукле акције имале су циљ да пренесу надлежности на ниво БиХ и створе унитарну земљу како су то западни кругови обећали Алији Изетбеговићу», рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Навео је да се Република Српска изборила против свега тога, те да данас у Републици Српској постоје стабилност, мир и развој.

«Волели бисмо сви да је то боље, али нико не може да каже да Република Српска није у свом постојању остварила циљеве за које се овај народ борио, а то су слобода, развој, миран живот и стална борба за економски просперитет», рекао је Додик, пренела је РТРС.

Одговарајући на питање о 25. новембру, који се у већем делу Федерације БиХ обележава као «дан државности БиХ», Додик је поручио да у Републици Српској те државности нема.

Председник Републике Српске је истакао да ниједну надлежност Српске није народ пренео на ниво БиХ институционално и слободном политичком вољом.

«Све је учињено притисцима на људе, претњама, казнама, затварањем, прогоном, малтретирањем и тортуром међународне заједнице. То се не може сматрати неутралним и објективним политичким условима за било какво одлучивање», рекао је Додик.

Говорећи о враћању пренесених надлежности, Додик је нагласио да све што је у складу са Уставом треба да буде постављено на уставан начин.

«Огроман притисак, казне, малтретирање институција и појединаца били су у функцији централизације и унитаризације БиХ. Постоји Устав и њега треба поштовати. БиХ живи свој вануставни живот и уколико хоће да преживи мора да се врати у оквир Устава», поручио је Додик.

 

Танјуг

Тагови: ;