Европски суд правде упозорио је Пољску да одмах прекине са сечом шуме у Бјеловјежи, која представља једно од последњих остатака најстарије европске прашуме на свету, или ће се суочити са новчаном казном од 100.000 евра дневно.

Бјеловјешка шума се простире на граници између Белорусије и Пољске и представља остатке прашуме која се простирала целом европском низијом, од Атлантског океана до Урала у Русији и од Балтичког до Црног мора.

«Пољска мора одмах да прекине да сечом шуме у Бјаловјежи, осим у изузетним околностима, када је то неопходно због јавне безбедности», саопштио је суд, пренео је АФП.

У саопштењу се додаје да ако суд утврди прекршај на страни Пољске, Варшави ће бити наложено да плати казну Европској комисији од најмање 100.000 евра дневно. Активисти за очување природе поздравили су одлуку суда.

«Финансијске казне су нажалост суштинска алатка у борби за очување ове најстарије шуме у Европи», рекла је Агата Шафранијук, адвокат за еколошку групу «Клајентерт» из Варшаве.

Она је рекла да се шума сече сваки дан и да је ова одлука суда једина мера која може да гарантује заштиту ове јединствене шуме како би се избегла ненадокнадива штета.

Срна

Тагови: ; ; ;