Терористичка група ИСИС позвала је САД и Сиријске демократске снаге да им помогну да напусте Деир ел Зор након пада последњег упоришта терористичке групе на граници са Ираком, јавио је извор са терена.

Извор је рекао да ИСИС контролише само два региона од 14.000 квадратних километара на западним и источним обалама реке Еуфрат након недавног ослобођења града Букемала у југоисточном делу Деир ел Зора од стране војске.

Извор је даље рекао да не постоји више милитаризованих региона или оперативног подручја под контролом ИСИЛ-а у источној Сирији након недавног напретка сиријских војника.

Извор је додао да су не-сиријски припадници ИСИЛ-а познатији као Мохаџерин у блиском контакту са америчким снагама и траже од њих да буду евакуисани из Источне Сирије јер се одиграва потпуни колапс ИСИЛ-а.

Такође, неки чланови ИСИЛ-а су евакуисани из региона близу до граница са Турском помоћу трговаца људима у Бадији (пустињи) преко реке Еуфрат.

У међувремену, локални борци милитантне групе ел Ансара контактирали су СДФ како би преговарали о условима предаје.

Извори на терену потврдили су у понедељак да су војне трупе преузеле још један регион од ИСИЛ-а у источном Деир ел Зору, убивши десетине терориста.

Тагови: ; ; ; ;