Да руски народ никада неће заборавити агресију НАТО на нашу земљу и да ће Русија увек подржавати став Србије о Косову поручила је Валентина Ивановна Матвијенко на свечаности додељивања престижне награде «Браћа Карић».

Свечаној додели награда одржаној синоћ у Народном позоришту у Београду, присуствовали су чланови породице Карић, председница Савета федерације Русије Валентина Ивановна Матвијенко, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, високи представници дипломатског кора, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, као и бројне личности из јавног живота Србије.

Фото Лола Ђорђевић

Карић Фондација, која се више од 30 година бави хуманитарним радом, пре 20 година основала је Награду Браћа Карић са жељом да се додатно вреднују и истакну највећа достигнућа у култури и уметности, економији и привреди, новинарству, публицистици и издаваштву, научном и истраживачком раду, хуманитарним активностима, спорту, јачању демократије, мира, сарадње и пријатељства међу народима.

Свечана додела награде Браћа Карић почела је интонирањем химне «Боже правде», након чега је приказан филм о животу и раду недавно преминулог Сретена Карића.

Прва дама која је ове године из руку Миланке Карић добила престижну награду била је наша прослављена репрезентативка у стрељаштву, Јасна Шекарић

Фото Лола Ђорђевић

«Већину медаља остварила сам кад је моја земља пролазила кроз тежак период», истакла је славна репрезентативка, додавши да је у тако тешким временима «својим успесима људима враћала осмех на лице».

Награда Браћа Карић за новинарство, публицистику и издаваштво, ове године је отишла у руке новинарке Руже Ћирковић.

Награде Браћа Карић за хуманизам, је ове године припала младој жени Муниби Мазари, коју лична несрећа није сломила, већ напротив подстакла да се бори против дискринимације особа са инвалидитетом.

Фото Лола Ђорђевић

Награда за јачање мира, сарадње и пријатељства међу народима отишла је у руке, по многима трећој личности по значају у Русији, одмах после Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева. У част високе гошће из Русије, Валентине Матвијенко, хор «Обилић» отпевао је песму «Ово је Србија»

«Ова почасна награда ме обавезује да наставим да остварујем зацртане циљеве и напоре Русије и председника Владимира Путина у подржавању истинских вредности на кугли земаљској. Наравно посвећујем је народу Србије», истакла је Матвијенко.

Фото Лола Ђорђевић

Матвијенко је истакла да је мало земаља са којима Русија може имати овакав однос, братски и пун поштовања. Председница Савета федерације Русије је такође нагласила да Србе и Русе повезује узајамна подршка коју су једни другима пружали у тешким временима. Како у прошлости, тако и у садашњости.

Матвијенко је подсетила на даривање сабље са посветом породици убијеног пилота Су-24 Олега Пешкова, гест који је дубоко дирнуо руски народ. Истакла је да Србе и Русе везује богата заједничка историја, као и заједничко очување моралних и духовних вредности две земље.

«Добар пример нашег заједничког рада је обнова објеката у оквиру пројекта «Руски некропољи»и уређење унутрашњости Храма Светог Саве у Београду.»

«Желим да се захвалим Србији на пажљивом односа према гробовима наших суграђана, за очување сећања на нашу прошлост, нашу заједничку историју, за супротстављање покушају да се од нациста направе хероји, а историја прекроји.»


Матвијенко је истакла да руски народ никада неће заборавити агресију НАТО на Југославију, чије се последице и даље осећају и отцепљење Косова и Метохије.

«Руски народ никада неће заборавити агресију НАТО против Југославије, чије последице се осећају и данас. Наглашавам да Русија подржава и да ће подржавати став Србије о Косову.

«Разбијање Југославије, кривични поступци НАТО-а, у великој мери су одредили накнадне турбуленције у светској политици, подривавајући владавину права у међународним односима, довеле до глобалног пораста тензија. И морамо учинити све, да се ток догађаја врати у нормалу без покушаја наметања, санкција, ускраћивање  употребе језика, уплитањем у суверене послове држава.

«Русија жели да у мултиполарном свету изгради однос са партнерима заснован на принципима једнакости и владавини међународног права «, нагласила је Матвијенко.

«Међутим, деструктивне, али утицајне политичке снаге, покушавају да нас увуку у бесмислену и узалудну конфронтацију, укључујући и покушај да се прекине веза између Русије и Србије. Међутим, наше земље су заједно прошле кроз тешка времена. И сада, када смо заједно, немогуће је поново створити хаос на Балкану, попут оног који је довео до југословенске трагедије. «

Фото Лола Ђорђевић

Она је истакла да повезаност Београда и Москве, укључујући и одлуку Србије да не уведе анти-руске санкције, није у супротности са политиком европских интеграција, и да Русија поштује суверени избор Србије и српског народа.

«Руско-српски односи данас — значајан фактор безбедности и стабилности на Балкану и Европи у целости», закључила је Матвијенко.

 

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ; ; ; ;