Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко је на крају дводневне посете Београду посетила Цркву Светог aпостола и eвангелисте Марка и подворје Руске Православне Цркве на Ташмајдану. Тиме је постала прво званично лице из Руске федерације које је посетило највећу православну цркву на Балкану после Храма Светог Саве.

У тој цркви госпођа Матвијенко је разгледала иконостас који је комплетно урађен у техници мозаик у византијском стилу, као и саркофаг са костима цара Душана.

Црква Светог Марка није ни после више од седамдесет година од почетка градње завршена. То се односи пре свега на њену унутрашњост, украшавање, живопис, одговарајућу расвету, озвучење, грејање, вентилацију. У времену после Другог светског рата из објективних разлога није много урађено у самом храму.

Иконостас храма, по пројекту архитекте професора Зорана Петровића је из 1991/1992. године и урађен је у мермеру, а иконе на њему у техници мозаика дело су академског сликара Ђуре Радуловића из Београда, рађене 1996-1998. године.

Након посете Цркве Валентина Матвијенко је поручила да у Русији веома воле Србију и српски народ, и да је то пријатељство заосновано и на заједничкој православној вери.

«Ми смо велики колико се ухватимо за ваш велики брод», рекао је руској гошћи отац Трајан Којић, старешина храма.

«Ми смо у истом броду», одговорила је Матвијенкова.


Из Цркве Светог Марка Валентина Ивановна је прешла у Руску цркву Свете Тројице где је Отац Виталије Тарасјев испричао руској делегацији о историји те цркве и њеним светињама.

То су шал царевића Алексеја, икона Богородице Достојно јест, икона Свете Матроне, Гроб генерала Врангела.

Валентина Ивановна је у руској цркви запалила две свеће.

У оквиру своје дводневне посете Београду, председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко се састала са председницом Народне Скупштине Србије Мајом Гојковић, председником Србије Александром Вучићем, положила је венац на гробљу Ослободиоца Београда.

У понедељак добила је награду «Браћа Карић» за јачање мира, демократије, сарадње и пријатељства међу народима.

Валентина Ивановна је више пута нагласила да је Русија захваљна Србији за то што се није продружила антируским санкцијама, потврдила је чврсту подршку по питању Косова и Метохије, говорила је о заједничким напорима у очувању историје и духовних вредности, као и о јачању политичке и економске сарадње Русије и Србије.

Оксана Сазонова

Тагови: ; ; ; ;