Неопходно је схватити шта се подразумева под намером „Гугла“ да деранкира материјале РТ и Спутњика, а Роскомнадзор ће заштитити руске медије, изјавио је директор Федералне службе за надзор у области веза, информационих технологија и масовних комуникација (Роскомнадзор) Александар Жаров.

„Хајде прво да видимо шта ће они урадити. Желео бих да знам шта то значи ’деранкирање‘ вести. Друго, очигледно је да ћемо штитити наше медије. Видећемо колико ће дискриминациона ова мера бити у пракси“, рекао је Жаров новинарима.

Жаров се нада конструктивном дијалогу са компанијом „Гугл“ у вези са „деранкирањем“ материјала РТ и Спутњика, да руска страна не би морала да прибегава озбиљним мерама.

„Надамо се да ће наше мишљење бити саслушано и да нећемо морати да прибегавамо неким озбиљнијим мерама“, истакао је Жаров.

Интернет компанија „Гугл“ саопштила је да ће направити систем како би чланци руских медијских кућа Спутњик и РТ били слабије заступљени на њеним медијским сервисима.

Према речима извршног председника „Гуглове“ матичне компаније „Алфабет“ Ерика Шмита, тренутно се ради на маркирању и „деранкирању“ свих сајтова који припадају кућама РТ и Спутњик.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;