Шведска, земља позната по ставу да подржавају родну равноправност, објавила је брошуру о транссексуалности намењену деци. Књига је о коњу који жели да буде пас и његовом власнику који жели да буде жена

Нова брошура о сексуалном образовању за предшколце под називом «Коњ и господар» написала је Сузан Пелгер, доктор генетике и професор биологије и математике на Универзитету у Лунду.

«То је књига о коњу и његовом господару — мушкарцу који се индентификује као жена и коњу који жели да буде као пас — да глође кости, јури мачке и хвата лоптице”, написала је издавачка кућа „Идус“ у представљању брошуре.

Књига би требало да научи децу да човек који носи одело сутра може да обуче хаљину и нашминка се, објавио је шведски национални радио- телевизијски сервис СВТ, а преноси руска медијска мрежа “Спутњик”.

Ауторка брошуре Сузан Пелгер објашњава да је ова књига настала из жеље да деца схвате да су слободна да буду оно што желе. Одлуку да напише брошуру је донела након што је упознала неколико ученика који су управо прошли кроз родну промену.

“Иако су неки од њих отворено разговарали о томе, многи су и даље желели да то држе у тајности због страха да ће их гледати као чудне и да се неће ‘уклопити у друштво’, и тада ће бити усамњени и несигурни”, рекла је Пелгер.

Као професорка билогије Пелгер тврди да сексуална оријентација није ограничена само на половима — дечак и девојчица.

«То није тако једноставно. Род није одређен само вашим XX или XY хромозомом, постоје и друге варијанте. Хормони играју велику улогу, а исто тако и животна средина, као и личност. Све је врло сложено», објаснила је ауторка.

Према Пелгеровој, прича о истополним односима је још увек табу тема — тзв. минско поље.

Иако је објављена недавно, брошуру су већ прегледале групе предшколаца, а одобрили су је и наставници и библиотекари који раде са децом.

“На питање да ли ујак може да носи хаљину и ставља руж на усне — деца обичне одговоре потврдно», рекла је Пергер цитирајући свој главног лика коња који жели да буде пас: «Ти си оно што си, тада си најбољи».

 

Аутор: Ј. Врећо; Извор: Новости онлајн

Тагови: ; ; ; ;