Валентина Матвијенко у Председништву: Србија чврсто одговара да ће наставити сарадњу са Русијом (ВИДЕО)

Председница Савета федерације Русије Валентина Матвијенко одржала је данас састанак са председником Александром Вучићем


Сниматељ Борислав Станојевић

«Недавно сам на састанку у Бриселу рекао да Србија остаје војно неутрална земља», рекао је Вучић.

Вучић је, такође, додао да је Србија захвална Русији и председнику Владимиру Путину јер је након испоруке авиона МиГ-29 постала безбеднија земља.

Он је изразио уверење да ће односи између Србије и Русије наставити да се развијају, те да ће и трговинска сарадња наставити са растом.

Вучић је поновио став да Србија није увела санкције Русији и да никада то неће учинити.

Након разговора са српским председником, Матвијенкова је новинарима изјавила да упркос санкцијама које Русија има са читавим низом земаља, трговинска размена са Србијом ове године бележи раст, реализују се програми у сфери енергетике, железнице, а у току су и преговори о различитим пројектима индустријске сарадње.

„Поред тога, активно се воде преговори о потписивању споразума између Србије и Евроазијске уније. Србија је, уз Вијетнам, једна од држава која има добре шансе да потпише такав споразум. То би Србији отворило нове прилике у сарадњи са Русијом, као и са другим земљама Евроазијске уније“, истакла је Матвијенкова и додала да је Русија заинтересована и за већу сарадњу када је реч о војној индустрији.

Она је поновила став да Русија изузетно цени тврду позицију српске власти када је у питању неувођење антируских санкција, али и позицију да ће Србија заувек остати војно неутрална и да не планира да улази у било какве војно-политичке савезе.

„Србија је суверена земља и има право да решава какав вектор развоја ће предузети и са ким ће сарађивати. Русија поштује избор Србије и њене амбиције да уђе у састав ЕУ. Србија спроводи вишевекторну политику и сарађује и са ЕУ, и са Русијом“, навела је она.

„На све опаске да не сме да седи на две столице и да мора да направи избор између ЕУ и Русије, Србија тврдо одговара да ће наставити сарадњу са Русијом као са једним од најважнијих стратешких партнера, што Москва дубоко поштује“, истакла је Матвијенкова и додала да до уласка Србије у састав ЕУ има још времена, те да је рано о томе још увек говорити.

Говорећи о НАТО-у, Матвијенкова је рекла да је од Вучића добила уверавања да Србија никада неће ући у састав Алијансе, јер српски народ никада неће заборавити бомбардовање 1999. године.

Са друге стране, учешће Србије у појединим вежбама је суверено право Београда, и Русија ни на који начин неће ограничавати Србију када је о томе реч.

„Ако је та врста сарадње исплатива некој земљи, онда нема шта о томе да се прича, и Русија се придржава таквих принципа“, додала је председница Савета Федерације.

Када је реч о Косову и Метохији, Матвијенкова је истакла да Русија спроводи умерену политику и у оквиру УН и Савета безбедности, да Русија подржава суверенит Србије, њену независност, као и да осуђује незаконито отцепљење Косова.

„Сматрамо да сама Србија мора у оквиру инклузивног дијалога да решава то питање. Србија, надам се, никада неће признати независност Косова, а Русија ће као члан Савета безбедности подржавати Србију у свим тим решењима која су прихватљива искључиво за Србију и никако другачије“, закључила је Матвијенкова.

 

Коментари: