Односи између Русије и Чешке се развијају, трговина расте, изјавио је председник Русије Владимир Путин на састанку са чешким колегом Милошем Земаном.

„Односи Чешке и Русије се развијају упркос свим потешкоћама, али, захваљујући и вашим напорима, морам да кажем да ако смо претходних година видели значај пад промета у трговини, готово двострук, за девет месеци ове године већ имамо раст од 40 одсто, и то је врло добар знак“, истакао је Путин.

Земан је са Путином разговарао на руском и без преводиоца. Он је навео да је са собом повео 140 предузетника, док га је током посете Француској пратило само 14 предузетника. Путин је коментарисао ову чињеницу, наглашавајући да је чешко тржиште више у Русији него у Француској, са чиме се Земан сложио.

Руски председник напоменуо је да се такође развијају односи у енергетском сектору, између осталог и угљоводоничном и нуклеарном сектору, а постоје перспективе и у машинству. Путин је нагласио значај контаката у хуманитарној области, наглашавајући да скоро четвртина становника Чешке говори руски и да интересовање за чешки језик у Русији расте.

У материјалу за састанак председника двеју земаља наводи се да Русија води консултације са Чешком о подршци „Северног тока 2“ за коришћење чешког гасовода у транзиту гаса.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ;