Руски академик Јелена Гускова оцијенила је за Срну да је изрицање пресуде бившем командату Главног штаба Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу пуста формалност, али да генерал, упркос одлуци Хашког трибунала, остаје и даље симбол части и слободе за све.

Она је навела да хашким судијама није важно то што је одбрана успјела да оповргне све оптужбе против генерала, нити што је доказна база изграђена на фалсификатима, лажима и пристрасностима.

„Њима је важно да у његовом лику оптуже сав српски народ и докажу његову кривицу за почетак рата. То значи да се оправда агресија НАТО-а против Срба и Црногораца“, рекла је Гускова.

Она је истакла да је важно да сви Руси и Срби сматрају генерала за народног хероја, храброг, паметног и праведног.

„Москва жели да учини све да му се побољша здравље. Међутим, Трибунал, који доживљава посљедње дане, жели да испуни све задатке које су му наложиле САД“, навела је Гускова.

Пред Хашким трибуналом почело је изрицање пресуде некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу, чијем је једном дијелу генерал присуствовао упркос веома лошем здравственом стању.

 

Срна/Искра