Хашки трибунал данас ће изрећи првостепену пресуду некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу. Тужилаштво за Младића, оптуженог за геноцид и друге ратне злочине током рата у БиХ, тражи казну доживотног затвора.

Његови браниоци сматрају да на суђењу, које је трајало четири и по године, није доказана Младићева кривица, и траже ослобађајућу пресуду.

Интересовање за ово изрицање пресуде је, очекивано, велико. Према последњим информацијама, акредитовано је више од 200 новинара, правника, истраживача и представника невладиних организација.

Испред Трибунала је видан притисак и кампања против Младића.
Поред многобројних медијских екипа, испред зграде Хашког суда се налазе и представници Удружења Жене Сребренице и Савез логораша из БиХ.

Дошло је до инцидента испред суднице у Хагу. Неименовани мушкарац је испред суднице дошао са заставом Србије где су већ стајали бројни чланови удружења из БиХ која прате изрицање пресуде, јављају медији. Реаговала је Бакира Хасечић, председница Удружења „Жена-жртва рата“, која је покушала да отме заставу. Интервенисала је оближња полиција која је смирила ситуацију.

„Иди одавде и не провоцирај“, казала је Хасечићева неименованом мушкарцу..

Тужилаштво има висока очекивања од последње првостепене пресуде Хашког трибунала, с обзиром на то да је његово затварање најављено за 21. децембар. Главни тужилац Серж Брамерц каже да очекује казну доживотног затвора за 74-годишњег Ратка Младића.

Ратко Младић присутан је у судници.

Председавајући судског већа Алфонс Ори рекао је да је Младић оптужен за две тачке геноцида, пет за злочине против човечности и четири за кршење права и обичаја ратовања.

Веће је констатовало да је у више општина почињена депортација и присилно пресељење (Бањалука, Бијељина, Фоча, Илиџа, Нови Град, Пале, приједор, Рогатица, Сански Мост, Соколац, Власеница).

Додик: Младић је легенда у српском народу

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је генерал Ратко Младић веома професионално и патриотски обављао своју дужност, те да ће се у случају негативне пресуде Хашког трибунала само ојачати мит о њему.

„Али, без обзира на то, Ратко Младић остаје легенда у српском народу, човек који је своје професионалне и људске способности дао у функцију одбране слободе српског народа, где год он био“, рекао је Додик.

Младићу позлило током изрицања пресуде у Хагу

Тагови: ;