Премијер Либана Саад Харири вратио се у Бејрут, више од две недеље откако је путем телевизије из Саудијске Арабије објавио да подноси оставку.

Неочекивано подношење оставке подстакло је шпекулације да је Саудијска Арабија приморала Харирија на повлачење, као и наводе да га држи заточеног. Он је у суботу отишао из Саудијске Арабије за Париз, на позив француског председника Емануела Макрона, а пре повратка у Либан посетио је Египат и Кипар.

Харири је синоћ приватним авионом слетео у Бејрут, пошто се претходно састао с председником Кипра Никосом Анастасијадесом.

Саад Харири је крајем прошле године постао премијер Либана и предводио је Владу националног јединства у којој су били и чланови шиитске екстремистичке групе Хезболах. Та Влада је била дубоко подељена између оних који су лојални Саудијској Арабији, предвођених сунитским муслиманом Хариријем, и оних који су лојални Ирану, на челу с Хезболахом.

Када је поднео оставку 4. новембра, Харири је оптужио Хезболах да држи Либан као таоца и наговестио да постоји завера за атентат на њега.

Б92

Тагови: ; ; ;