ХРТ се оградила од свог новинара Станковића који је ратове `90 назвао «грађанским ”

Датум публикације: 22 11 2017, 11:30

Хрватска радиотелевизија (ХРТ) данас се саопштењем оградила од свог водитеља Александра Станковића који је у емисији «Недељом у два» 19. новембра неколико пута за оружане сукобе на тлу Хрватске почетком 1990-их година, назвао «грађански рат».

ХРТ је саопштио да у «Декларацији о Домовинском рату» стоји да је на Хрватску «оружану агресију извршила Србија, Црна Гора и ЈНА с оружаном побуном дела српскога становништва у Републици Хрватској», те се истиче да су «темељне вредности Домовинскога рата прихваћене од целог хрватског народа и свих грађана Републике Хрватске», преноси Хина.

Хрватска радиотелевизија у саопштењу такође истиче «како су сви новинари и запослени у јавном медијском сервису обавезни објективно и непристрасно радити и поштовати позитивне законске прописе Републике Хрватске, а тако и оне који се односе на Домовински рат и стварање данашње слободне, суверене и демократске Републике Хрватске».

Претходно је Савез удружења ветерана хрватских гардијских јединица затражио суспензију Станковића оптужујући га да је, како сматрају, «повредио новинарски кодекс и Декларацију о домовинском рату».

У последњој емисији Недељом у 2, емитованој 19. новембра, Станковићев гост је био Предраг Мишић Пеђа, Србин који је био у хрватским једницама у Вуковару, који се у емисији присећао тих ратних дана.

Он је, како наводе хрватски ветерани, коментарисао актуелне догађаје и статус хрватских ветерана у друштву и у неколико наврата негирао да се у Хрватској водио грађански рат на чему је Станковић инсистирао, а што они сматрају скандалозним.

Новости

Тагови: ; ; ; ;