Хрватска радиотелевизија се саопштењем оградила од водитеља Александра Станковића због питања да ли се домовински рат може окарактерисати и као грађански, а које је у емисији «Недељом у два» поставио ратном ветерану из Вуковара. Суспензију Станковића затражио је Савез удружења ветерана хрватских гардијских јединица, оптужујући га да је повредио новинарски кодекс и вредности Декларације о домовинском рату.

«Хрватска радиотелевизија, поштујући Устав Републике Хрватске и Декларацију о домовинском рату Хрватског сабора, ограђује се од становишта изнесеног у емисији ‘Недељом у два’ 19. новембра у којој је водитељ Александар Станковић у више наврата домовински рат довео у везу с ‘грађанским ратом'», пише у саопштењу које је објавио ХРТ на свом сајту.

У саопштењу се подсећа да у Декларацији о домовинском рату пише да је «на Републику Хрватску оружану агресију извршила Србија, Црна Гора и ЈНА с оружаном побуном дела српскога пучанства у Републици Хрватској».

Хрватска радиотелевизија истиче и да су «сви новинари и запослени у јавном медијском сервису обавезни да објективно и непристрасно раде и поштују позитивне законске прописе Републике Хрватске, а тако и оне који се односе на домовински рат и стварање данашње слободне, суверене и демократске Републике Хрватске».

Раније данас Танјуг је пренео писање Вечерњег листа да Савез удружења ветерана хрватских гардијских јединица тражи суспензију новинара ХРТ-а Александра Станковића оптужујући га да је, како сматрају, у емисији «Недељом у два» повредио новинарски кодекс и вредности Декларације о домовинском рату.

Ветерани сматрају да је Станковић такође повредио «врло јасну» ослобађајућу пресуду Хашког суда хрватским генералима, из чијег се образложења јасно «апострофира ко је агресор».

У последњој епизоди емисије Недељом у два, емитованој 19. новембра, наиме, гост је био Предраг Мишић Пеђа, Србин који је бранио Вуковар, који се у емисији присећао тих ратних дана.

Он је, како наводе ветерани, коментарисао актуелне догађаје и статус хрватских ветерана у друштву и у неколико наврата је, како се наводи, негирао Станковићеву тезу да се у Хрватској водио грађански рат, на чему је водитељ инсистирао, а што они сматрају скандалозним.

Они се позивају на члан 2 Декларације о домовинском рату, у којем пише да је «Република Хрватска водила праведан и легитиман, одбрамбени и ослободилачки рат, а не агресивни и освајачки рат према било коме у којем је бранила своју територију од великосрпске агресије унутар међународно признатих граница».

Ветерани од Министарства управе траже да се изјасни о Станковићевом, како тврде, рушењу хрватских вредности Декларације о домовинском рату и домовинског рата на националној телевизији коју плаћају хрватски грађани, међу којима и велики број хрватских ветерана.

Сматрају и да је Станковић својим ставовима покушао да манипулацијама гледаоце доведе у заблуду, ширећи неистине о «одбрамбеном рату Хрватске».

«Сматрамо да би било примерено сменити га с места ТВ водитеља емисије Недељом у два и суспендовати га са националне телевизије», стоји у саопштењу које је потписао председник ЗУВ ХГП-а Миљенко Колобарић, пренео је загребачки Вечерњи лист.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ;