Француски председник Емануел Макрон делује као последња, најбоља нада за спас уједињене Европе, док Британија одлази, а Немачка се заглавила око формирања нове владе, оцењује АП.

Фото Танјуг / Lionel Bonaventure/Pool Photo via AP

Како се наводи у анализи, улога витеза у сјајном оклопу једна је од Макронових омиљених, било да се супротставља председнику САД Доналду Трампу по питању климатских промена, било да посредује у блискосточним кризама или води енергичну кампању како би Париз учинио најновјом светском финансијском престоницом.

Ипак, замке вребају, оцењује АП.

Неискусни 39-годишњи Макрон, како се наводи, мора да савлада многе препреке како би трансформисао Француску у економску суперсилу која би могла да води остатак Европе ка просперитету.

А уместо да оставе Макрона у центру пажње као европског суперстара, проблеми немачке канцеларке Ангеле Меркел са формирањем коалиције у Немачкој могле би заправо да повуку француског председника надоле са њом, каже се у тексту.

«Макрон може да води Европу само ако је у пуној сарадњи са Немачком», каже Симон Тилфорд, заменик директора Центра за европске реформе додајући да Француској треба ангажована, кооперативна Немачка.

У Европи која трага за правцем, многи виде Макрона као преко потребног капетана, енергичног са погледом напред.

Макронов статус као лидера уједињене Европе зависиће од брзине и успешности економског опоравка Француске, али у великој мери и од Немачке, наводи АП.

Последњих година, «немачки мотор радио је пуном брзином, док је француски практично стајао. Немачки мотор запао је у неизвсност баш у тренутку кад се француски мотор поново упалио са председником Макроном», каже европски посланик Ален Ламасур за радио «Еуропе1».

«У интересу Европе је да Немачка изађе из ове политичке кризе што пре», додаје он.

Новости

Тагови: ; ; ;