Знам да сам невин! Са мном могу радити шта хоће, али ми душу не могу узети! Овим речима које је јуче изговорио приликом посете супруге Босе и сина Дарка, како «Новости» ексклузивно сазнају, генерал Ратко Младић дочекује данашње изрицање пресуде Хашког трибунала.

Генерал о судском просецу скоро уопште и не прича приликом посета породице, која је од понедељка у Холандији. У уторак су разговарали о животу, његовој младости, родном селу Божановићима и суседном Кутима, о рођацима… Иако се помињало да Младић неће присуствовати изрицању пресуде, његов бранилац Бранко Лукић каже нам да ће 99 одсто бити у судници.

Он жели и хоће да слуша пресуду, једино ако га ми због његовог лошег здравља ујутру убедимо у супротно, што не верујем да ћемо успети — каже нам Лукић.

«У уторак није могао да издржи два сата посете. После сат времена устао је са столице и затетурао се да падне. Срећом ухватио се за зид и врата. Током разговора у неком тренутку се умири, ваљда се замори, а то значи да му је лоше, јер кад се добро осећа, он је гласан, галами, шали се».

Судско веће одбило је претходних дана да се пре изрицања пресуде обави лекарски преглед и утврди процесна способност Младића. Због неколико можданих удара које је претрпео и у притвору и лошег лечења, његово здравље је драстично нарушено. Ипак, судије се стриктно држе налаза притворског лекара да му је стање стабилно.

Пресуду Младићу донеће судије Алфонс Ори, Кристофеф Флуге и Џастис Молото. Изрицање ће трајати од 10 до 12.30 часова. Тужилаштво је тражило да се Младићу изрекне казна доживотног затвора, док је одбрана захтевала да буде ослобођен, јер није доказано да је наредио да се изврши било који злочин у БиХ.

Политичари у Републици Српској нису оптимисти и сматрају да ће пресуда Младићу бити осуђујућа, а самим тим и неправедна. Председник Српске Милорад Додик казао је да је генерал Младић веома професионално и патриотски обављао своју дужност и да ће се у случају негативне пресуде само ојачати мит о њему.

— Али без обзира на то, Младић остаје легенда и херој у српском народу, човек који је своје професионалне и људске способности дао у функцију одбране слободе српског народа, где год он био — рекао је Додик. — Он је командовао војском која је бранила слободу овог народа и учинила да буде створена Република Српска.

Додик је рекао да су Младић и многи с њим жртвујући свој и комодитет својих породица, али нису одустајали од истинске слободарске идеје што се тиче Републике Српске.

Момир Зец, пензионисани генерал-потпуковник ВРС и учесник рата, каже, за «Новости», да је доктрина Хашког трибунала по Србе таква да се готово редовно доносе осуђујуће пресуде:

За српске генерале тамо нема позитивних пресуда. Али, пресуду генералу Младићу не треба везати за српски народ, нити рећи да је пресуђено и српском народу. Пресуда каква год буде неће утицати на осећања према Младићу оних који су са њим стварали Републику Српску.

супруга Боса и син Дарко

Генерал Младић је ухапшен у селу Лазарево код Зрењанина 26. маја 2011. где се крио у кући код рођака. У Хаг је пребачен 31. маја. Пред судско веће је изведен 4. јуна, али није желео да се изјашњава о кривици. Суђење му је почело 16. маја 2012, а окончано је завршним речима 16. децембра 2016.

ТАЧКЕ ОПТУЖНИЦЕ

Ратко Младић је у Хагу оптужен за злочине од 1992. до 1995. по више тачака: за геноцид у Сребреници; за прогоне, истребљења, убиства, депортације Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида; за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада; за узимање припадника Унпрофора за таоце.

ТУЖБА ПРОТИВ ЛЕКАРА

Одбрана је затражила од Савета безбедности да укину имунитет притворским лекарима, како би их могли тужити због неадекватног лечења Младића и угрожавања здравља, јер нису дозволили да га пре пресуде прегледају српски лекари.

— Председник суда Кармел Ађијус је сам рекао да та препорука лекара није медицинске природе, али су је усвојили. Играју се са животом човека — каже нам бранилац Бранко Лукић.

ДИРЕКТАН ПРЕНОС НА ТВ

Неколико телевизија преносиће данас директно изрицање пресуде Ратку Младићу. РТС ће се укључити директно на Другом програму, Н1 ће се уз директан пренос бавити и целодневном анализом уз укључења из Бањалуке, Пала, Сарајева…

Пренос ће бити и на ТВ Пинк 3 информативном каналу.

На таласима Радио «Новости» од 17 часова емитоваће се емисија «Свет са Спутњиком» у којој ће о процесу и политичким последицама пресуде разговарати бивши хашки осуђеник Никола Шаиновић и адвокат Саша Лукић.

Новости

 

Тагови: ; ; ; ;