Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и министар рада и социјалне заштите Русије Максим Топилин, усагласили су се да Споразум о социјалној заштити између две земље буде потписан до краја године, имајући у виду значајан број српских држављана који су радно ангажовани у Русији.

Фото Лола Ђорђевић

Грађани који су радили у Русији, и којима су послодавци уплаћивали доприносе, моћи ће тај радни стаж да повежу са стажом у Србији, каже министар за рад Зоран Ђорђевић и додаје да је то предвиђено Споразумом о социјалној заштити који је Србија парафирала са Русијом.

Он је нагласио да је то отворено питање од 2010. године, да након парафирања Споразума следи његово усвајање у Русији, а након тога и званично потписивање.

„То ће бити позитивна вест за све грађане који су некада радили у Русији, који су уплаћивали доприносе у Русији, јер ће сада моћи да повежу стаж са стажом у Србији”, појаснио је Ђорђевић за РТС.

Споразум се не односи, како каже, на рад на црно и додаје да је са руским колегом причао и о томе и да су се договорили да имају „активније контакте” како би заштитили грађане Србије који у Русију одлазе да раде, а који су због непознавања процедура доведени у заблуду и раде на црно.

Говорећи о изменама и допунама Закона о раду он је рекао да ће у децембру бити измењена само два члана, а да касније следе детаљније измене које ће пратити јавна расправа.

„Измене се тичу само пријављивања радника. До сада је послодавац имао обавезу да радника пријави у року од три дана, а сада ће радник од првог дана морати да буде пријављен”, појаснио је Ђорђевић.

Он је додао да пријава радника сада иде брже и да нема разлога да се чека три дана. То је, како је рекао, често злоупотребљавано те када се појави инспекција и пронађе непријављеног радника увек је био изговор да је радник тај дан почео да ради.

Упитан за сениорске картице и могућност ширења у Србији, он је рекао да је у Београду ту картицу добило близу 100.000 пензионера, да су старији суграђани препознали њихов значај и да ће иницирати њихово увођење и у другим локалним самоуправама у Србији.

„ Желимо да сви у Србији имају сениорске картице”, закључио је министар.

(Танјуг)

 

Тагови: ; ; ;