Тојота је шокирала своје раднике у погону у америчкој држави Кентаки упозорењем да је модел Camry

Како је прво пренео Блумберг, запосленима у том погону речено је да ће Тојота бити приморана да пресели фабрику.

Касније, директор је покушао да ублажи ситуацију видео поруком, али изгледа не баш успешно.

Блумбер преноси да је радницима који раде на једном од Тојотиних најпродаванијих модела, саопштено да тај погон мора да смањи трошкове, али нису били баш речити ни када је реч о будућности.

Речено им је да тај модел може да се направи и у Јапану па да се онда шаље за САД и да се прода скупље него што се продаје аутомобил направљен у тој фарбици.

Тојота спорни модел такође прави у Јапану, у фабрици «Tsutsumi», која је и била прва фабрика компаније одакле се ширила производња у свету.

«Не радим ово да вас уплашим, већ да повећам вашу свест о тренутном ризику са којим се суочавамо“, рекао је Вил Џејмс, који је управљао овом фарбиком више од седам година, у видео поруци радницима.

Према његовим речима, Тојота не планира да затвори фабрику, већ да настави да улаже у погон у наредне три деценије, али:

«Али под претпоставком да можемо да направимо велики напредак у смањењу трошкова и ефикасности, као што смо успели на пољу квалитета и безбедности“, рекао је.

Тојота тренутно ради на развоју аутономне вожње и вештачке интелигенције, и уопште начинима који би могли да трансформишу ауто-индустрију, што може бити оправдање резању трошкова у другим сегментима.

Политички притисак

Ова Џејмсова порука такође показује да Тојота покушава да смањи трошкове у политчки осетљивом времену.

Трамп је, подсетимо, запретио том произвођачу аутомобила вишим царинама због нове фабрике у Мексику.

Стручњаци упозоравају да се Тојота може сусрети са ударом синдиката.

http://34sad.com/ Б 92

Тагови: ; ; ;