Зашто су политички потези Велике Британије често на нашу штету? Првог дана признали Косово, хтели да нас «обележе» и Резолуцијом у Савету безбедности Уједињених нација.

Протест Лондона упућен Суринаму, јер је та држава повукла признавање Косова, не изненађује превише познаваоце британско-српских односа, који кажу да тај потез не одскаче од политике коју Велика Британија води према Србији од распада СФРЈ, али и раније током историје.

Тек што је прошлог месеца у Лондону свечано обележено 180 година од успостављања дипломатских односа са нашом земљом, на ком је «истакнута посвећеност продубљивању билатералне сарадње са Србијом», на сто је поново бачена антисрпска карта. Велика Британија је Косово признала првог дана пошто је оно прогласило независност, залаже се за одлазак Унмика и заговорник је уласка Приштине у Унеско.

Такође, у јулу 2015, била је предлагач Резолуције у Савету безбедности УН о Сребреници која је предвиђала осуду порицања геноцида и која је протумачена као удар на све Србе, и у Србији и у РС. Тај документ отпао је захваљујући руском вету.

Некадашњи министар спољних послова Живадин Јовановић каже, за «Новости», да није први пут да Лондон предузима кораке који би се тешко могли окарактерисати као пријатељски и наводи да та земља има традицију мешања у унутрашње послове Србије и ангажовање на страни њених противника, као у време ослободилачких ратова од Османског царства.

Потез Суринама није био питање британско-суринамских односа и врло је неуобичајено да се нека држава на тај начин уплиће у билатералне односе трећих земаља. Британија се понаша као колонијална сила којој је допустиво оно што није у складу са принципима добрих међународних односа које је сама прокламовала — каже Јовановић, додајући да ми уважавамо Британију као значајног чиниоца европских односа и желимо да са њом унапређујемо сарадњу.

Разлог због чега Лондон овако наступа, по Јовановићевом мишљењу јесте њихов однос према заједници словенских народа и све се своди на то да се «од нас очекује да будемо противник Русије».

Да се «критични» иступи Британије могу тумачити односима које Србија негује са Русијом, сматра и Стеван Гајић, сарадник Института за европске студије који каже да се на нашу земљу гледа као на експонента Москве на Балкану. Као и да је Лондон одувек тежио да Србима, а преко њих и Русима, препречи излазак на Медитеран, што је подршком осамостаљењу Црне Горе и њеним увлачењем у НАТО и учињено:

 Британија је била главни заговорник бомбардовања СРЈ и сецесије Косова.

Гајић, међутим, сматра да протест упућен Суринаму треба гледати позитивно, јер то значи да Британија види опасност да би и друге земље могле да пођу стопама ове јужноамеричке земље.

ИНТЕРЕСИ БЕЗ ОБЛАНДИ

У односима Велике Британије према Србији одувек је најважније питање био њихов интерес и они то, за разлику од других, не крију и обраћају нам се без увијања — каже историчар Данило Шаренац. Он даје пример прекида дипломатских односа двеју земаља после Мајског преврата 1903, кад је Београду поручено да што се њих тиче односи могу да остану на том нивоу колико год желимо.

Новости

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

Тагови: ; ; ;