Гвинеја Бисао је повукла одлуку о признању Косова из 2011. године, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

«О томе ме је обавестио премијер Гвинеје Бисао», рекао је Дачић Тањугу. Он је додао да је та земља о повлачењу признања послала ноту Приштини.

Гвинеја Бисао је, како је објаснио Дачић, и званично поништила писмо и признање у том писму, из 2011. године, којим је манипулисала Приштина.

Премијер те земље, Умаро Сисоко Ембало, који је на тој функцији од новембра 2016, пре четири дана у Београду је рекао да та земља никада није признала Косово, односно да он «није видео ниједан папир о признању Косова».

Приштински медији су, истовремено, објавили факсимил вербалне ноте Гвинеје Бисао о признању Косова, коју је потписао тадашњи, сада покојни, председник државе, 2011, као и фотографију тадашње заменице министра спољних послова Косова Вљоре Читаку док прима ту ноту.

Јуче је и званично поништена.

Прва држава која је повукла признање Косова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године.

Неданво су медији на Косову објавили и да је Приштина ажурирала списак земаља које су признале независност Косова, а са којег су уклоњене Нигерија и Уганда “чију писану ноту о признању Приштина никад није добила”.

Б92

Тагови: ; ; ; ;