Аргентинска морнарица саопштила је да је забележила нешто што «одговара експлозији» у близини подручја у јужном делу Атлантског океана, у време када је последњи сигнал 15. новембра упутила из те зоне подморница «Сан Хуан» са 44 члана посаде.

Портпарол аргентинске Ратне морнарице Енрике Балби изјавио да нема назнака да би експлозија могла да буде повезана са било каквим нападом на подморницу, преноси АП.

Ројтерс наводи да је саопштено да се радило о «абнормалном, јединственом, кратком, насилном догађају који није био нуклеарног карактера».

Балби је нагласио да је родбина чланова посаде обавештена о томе и да ће се потрага наставити док судбина подморнице не буде тачно утврђена.

Амбасада САД у Буенос Ајресу саопштила је претходно да се испоставило да објекат који је авион америчке Ратне морнарице уочио у близини подручја у којем је прошле недеље нестала аргентинска подморница, није подморница «Сан Хуан».

Наводи се да је авион «П-8А посејдон» учествовао у великој операцији потраге за подморницом која је последњи сигнал из јужног дела Атлантског океана упутила 15. новембра.

Амерички авион, који се у међувремену вратио у базу у «Баија бланки», био је међу десетинама аргентинских и страних бродова и авиона укључених у потрагу.

Портпарол аргентинске Ратне морнарице рекао је да се потрага сада налази у «критичној фази», јер постоји забринутост да је посади нестало кисеоника, уколико се налазе испод површине воде.

Балби је додао да Морнарица истражује снажан звук, детектован на подручју где је подморница нестала.

Звук је описао као «хидроакустичну аномалију», а одбио је да потврди да ли се ради о експлозији, преноси Би-Би-Си.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;