Блумберг: ЕУ ставља Србију на „црну листу“?

Европска унија би могла већ следећег месеца да стави Турску на „црну листу“ пореских уточишта, а у нацрту предлога за проширење листе налази се и Србија.

Блумберг: ЕУ ставља Србију на „црну листу“?

У нацрту предлога за проширење листе налази се још 36 земаља, међу којима су поред Србије и Јерменија, Кукова острва итд, преноси агенција „Блумберг“, наводећи да је имала увид у та документа.

Радна група ЕУ, која је имала задатак да изврши анализу „некооперативних власти надлежних за пореска питања“ закључила је да турске активности на решавању проблема транспарентности и укидања режима пореских повластица засад „нису довољне“, рекли су људи упознати са догађањем и поверљивим документима, која је видео и „Блумберг“.

Такозвана Група за кодекс понашања могла би да препоручи министрима финансија ЕУ да 5. децембра додају на „црну листу“ државе које се нису одговориле захтевима, додаје се у тексту.

„Чак 36 земаља могло би да буде уврштено (на листу) према нацрту збирне табеле од 21. новембра, у коју је ’Блумберг‘ имао увид, укључујући Србију, Јерменију, Кукова острва, Маршалова острва, Панаму и Тунис“, наводи њујоршка агенција.

Земље ЕУ су подељене око тога да ли би требало да користе финансијске санкције против некооперативних држава, а уврштавање на „црну листу“ може да уруши репутацију Турске и да појача притисак на европске компаније да се уздрже од инвестиција у ту земљу, наводи њујоршка агенција.

Неколико држава, укључујући и Француску, подржавају казнене мере као што је искључивање тих земаља са међународног финансијског тржишта, мада никаква одлука није донета.

Амбасадори који представљају државе ЕУ требало би да разговарају о предложеној листи пре састанка министара финансија.

Седам карипских држава добило је додатни рок до фебруара да испуни обавезе због штете коју су претрпеле од најновијих урагана, док су британске територије, међу којима су острва Гернзи, Мен и Џерзи, добили прелазну оцену.

Анализом су биле обухваћене 92 јурисдикције, а очекује се да ће листа континуирано бити ажурирана, пише „Блумберг“.

 

Извор: Б92

Коментари: