Чижов: То што неко из САД учи Србију како да приступи ЕУ није се допало многима ни у Бриселу

Москва пажљиво прати процес евроинтеграција јер су на том путу многе земље које су партнери Русије, али се не противи проширењу Европске уније, рекао је руски амбасадор при ЕУ Владимир Чижов и најавио консултације с Бриселом о бројним питањима.

Чижов: То што неко из САД учи Србију како да приступи ЕУ није се допало многима ни у Бриселу

 

„Многе земље које желе да се придруже ЕУ, било да су то земље Западног Балкана или Турска, добро су познати и потврђени трговински и економски партнери Русије, зато пажљиво пратимо шта се дешава“, рекао је Чижов у интервјуу за бриселски портал ЕурАцтив.

Чижов је рекао да Русија жели да се увери да сарадња или приступање ЕУ неће нарушити њене традиционално добре односе са појединим земљама.

„Узмите као пример Србију… где неко из САД долази да их учи како да приступе ЕУ. То се није допало чак ни људима овде“, рекао је руски амбасадор.

Чижов је рекао да Русија нема ништа против тога да нека држава успостави добре односе са ЕУ, јер се Москва не противи проширењу ЕУ, које се, како је рекао, разликује од проширења НАТО.

Упитан шта је у плану односа Русије и ЕУ, Чижов је рекао да је у току политички дијалог и да ишчекује консултације „на експертском нивоу о широком спектру питања, од борбе против трговине дрогом до проширења ЕУ“.

На молбу да прокоментарише најављене консултације о проширењу ЕУ, руски амбасадор је рекао: „Да, са радном групом за Западни Балкан“.

„Требало би да споменем и предстојећи самит Источног партнерства“, рекао је Чижов.

Упитан да ли је новост да се Русија пита када је у питању проширење ЕУ, амбасадор је одговорио потврдно: „Наравно, заинтересовани смо“.

„Можда делује помало парадоксално, али упркос добро познатим ограничењима и замрзавању бројних облика сарадње Русије и ЕУ, живот мене и моје колеге држи заузетима“, рекао је Чижов.

 

Говорећи о ситуацији у Сирији, руски дипломата је казао да ЕУ „није много активна“ и да је тачка неслагања то што Унија има „предуслове“ који се односе на „постконфликтно укључивање у обнову те земље“.

„Кажу да најпре мора доћи до политичке транзиције, након чега би почели да дају новац“, рекао је амбасадор.

На питање о Турској, Чижов је рекао да је председник Реџеп Тајип Ердоган у среду био у Сочију, у Русији, по други пут у последњих десет дана, али је додао да „Турска никоме није лак партнер“.

На констатацију новинара да се руски председник Владимир Путин није у јавности говорио о изборима у Русији 18. марта, амбасадор Чижов је казао: „Будите стрпљиви“, јер по руском закону изборна кампања почиње три месеца пре гласања.

Коментари: