Намера да се смањи могућност претраживања садржаја телевизијског канала РТ и агенције Спутњик на Гугл њузу представља директну цензуру и нарушава принципе слободе говоре, изјавила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Желели бисмо да скренемо пажњу на такво вештачко подешавање претраге – то је директна цензура и нарушавање основних принципа слободе говора. У случају да пракса ове врсте буде уведена противречиће здравом разуму и праву човека на слободни приступ информацијама на интернету“, нагласила је Захарова.

Она је додала да је то непосредни удар на нормалну, здраву конкуренцију у медијима, која представља један од принципа демократског друштва.

Медији су раније пренели да „Гугл“ ради на томе да смањи могућност приказивања садржаја сајтова РТ-а и Спутњика на Гугл њузу.

Бивши шеф „Гугла“, сада председник Савета директора холдинга „Алфабет“ Ерик Шмит, саопштио је да „Гугл“ покушава да спречи ширење садржаја ових медија, али да не жели да забрањује саме сајтове.

У Гуглу су потом објаснили да компанија не планира да мења алгоритме приказивања информационог садржаја РТ-а и Спутњика, него да је Шмит, наводно, имао у виду мере за побољшање квалитета претраге које је компанија објавила у априлу.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;