Државно тужилаштво Хрватске објавило је да је против хашког осуђеника Ратка Младића у Хрватској од 1991. донета једна пресуда од 20 година због ратног злочина над цивилима на подручју Шибеника.

У одсуству му се суди и за минирање бране Перућа, а жупанијска тужилаштва још воде истраге због ракетирања цивилних циљева у Славонији и на задарском подручју, наводи Хина.

Према подацима које је хрватско Државно тужилаштво објавило на сајту, пресуда од 20 година Младићу донета још 26. августа 1991. на шибенском суду.

Хина наводи да се под оптужницом тужилаштва у Сплиту Младићу у одсуству суди за планирање и организовање рушења бране и хидроелектране Перућа «са циљем потпуног потапања свих настањених места низводно од бране и реке Цетине и то Сиња, Триља и Омиша са више од 50.000 становника».

Наводи се да се истрага против Младића води у осијечком Жупанијском државном тужилаштву због ракетирања пожешког и ђаковачког подручја касетним бомбама од августа до октобра 1995. а у задарском због напада на Задар, Земуник Доњи, Поседарје, Придрагу, Суховаре, Рупаљ, Галовац и Кали.

Хашки трибунал јуче је Младићу изрекао првостепену доживотну казну затвора.

Тагови: ;